Pagini

vineri, 11 decembrie 2009

ECO-Carnaval



Şcoala "Ion Creangă" Bacău obişnuieşte la fiecare sfârşit de an, realizarea  unei activităţi de divertisment şi nu numai, anul acesta realizându-se un carnaval eco, activitate ce s-a bucurat de un real succes. La carnaval au participat elevii claselor V-VIII, aceştia au venit îmbrăcaţi în costume eco dar şi în costume tradiţionale, potrivit obiceiurilor de iarnă. Cele mai interesante costume au fost premiate, activitatea încercând să cultive respectul pentru materialele ce pot fi

reciclate, din aceste deşeuri cu imaginaţie, putându-se realiza   lucruri interesante, chiar şi obiecte de vestimentaţie, conştientizând astfel, că un consumism exagerat nu poate decât dăuna pe termen lung.
Ambianţa generală plină de antren a fost una extrem de plăcută, bucuria vacanţei de iarnă plutind în atmosfera degajată, stresul temelor,
exerciţiilor  şi al  problemelor fiind de domeniul trecutului. A rămas doar neliniştea aşteptării lui Moş Crăciun care, sigur va trece şi anul acesta în noaptea de Moş Ajun pe la copiii cei cuminţi.
Sărbători fericite tuturor elevilor din Şcoala "Ion Creangă" !!!

luni, 30 noiembrie 2009

Ziua Mondiala a Hranei





Pe 16 octombrie 2009, in colaborare cu un reprezentant de la Peace Corps si directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau, d-l  Iulian Movila, clasele a III-a D si a VIII–a B au sarbatorit  “Ziua Mondiala a Hranei”. Prezentarea power point pe tema “Criza mondiala de hrana”, activitatile interactive precum si activitatile practice sustinute au atras atentia asupra problemelor mondiale ale alimentatiei si foametei pe glob.
 prof.Nela Rusu

vineri, 13 noiembrie 2009

Seminarul Naţional "Parteneriat în educaţia pentru mediu" -octombrie 2009



Pe data de 10 octombrie a avut loc întâlnirea naţională a reprezentaţilor şcolilor cuprinse în programul mondial Eco-Şcoala.
D-na director Vieru Florentina şi d-na prof. Ionescu Lenuţa, coordonatorul eco , au fost participanţii care au reprezentat şcoala "Ion Creangă" Bacău la acest seminar.
Seminarul a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de drept din Bucureşti într-o atmosferă plăcută şi prietenoasă.
S-au înmânat premii şi diplome iar şcolile care au fost evaluate în acest an au obţinut statutul de Eco - Şcoala şi au primit Steagul Verde.

luni, 9 noiembrie 2009

Gherilla Verde




Vineri 30 octombrie, Colegiul Tehnic de Comunicaţii " Nicolae Vasilesc-Karpen" a primit vizita caravanei educaţionale de film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde.

Elevii şcolii “Ion Creanga” au fost invitati să urmărească filmul  educativ"Wall-E", în amfiteatrul colegiului.
După proiecţia filmului elevii au primit materiale informative cu temă ecologică(Copacul de hârtie,Buletin informativ,Tineri responsabili pentru mediu sănătos), reviste şi un chestionar(Test de bună credinţă faţă de mediu).
Caravana face parte din proiectul BETI (Better Education Through Innovation)proiect care îşi propune să contribuie la educaţia generaţiei de mâine prin intermediul filmului, prezentat ca parte a tehnologiei digitale şi ca metodă alternativă de educaţie.

http://www.ctcnvk.ro/galerie/guerilla-verde

duminică, 8 noiembrie 2009

Consum redus de energie electrică




Mai bine de jumatate din emisiile de CO2 provin din consumul excesiv de energie, preţul acesteia din urmă continuând să crească. Suntem încurajaţi să monitorizăm consumul de energie, însă apar tot mai multe echipamente high-tech tentante.
Echipamentele electrice de uz casnic (frigider, masina de spalat ...şi de iluminat) consumă aproximativ o treime din energia dintr-o gospodărie. În comparaţie, televizorul, dvd- playerul, computer ul sunt consumatori minori.

Chiar dacă producătorii, inclusiv de televizoare, au făcut eforturi remarcabile să reducă consumul de energie, dacă vă lăsaţi pe aparatele dumneavoastră în stand-by, va creşte semnificativ factura totală de energie electrică (unele TV sau imprimante laser pot consuma până la 15 W în stare de veghe.

LCD sau plasma?

În ceea ce priveşte tehnologia de divertisment ,echipamentele hi-tech, c ei doi mari consumatori de energie ar fi calculatorul şi televizorul.

Regula este simplă, cu cât ecranul este mai mare se consumă şi mai multă energie(LCD de 32 inch: 110 W, 40 "LCD: 140 W, 50" LCD: 180 W). În ceea ce priveşte plasmele, ele au un consum mai ridicat , chiar dacă putem acţiona cu privire la consumul de energie prin reducerea luminozităţii acesteia. Producătorii de la Panasonic au anuntat noua gamă de plasme cu consum redus cu 50%, comparativ cu gama din 2007. Producatori de LCD oferă, de asemenea modele, în care lumina de fundal depinde de luminozitatea camerei dumneavoastră.
Portabile şi verzi ...
În funcţie de tipul de calculator, un PC desktop pentru jocuri consumă 300 W, un PC desktop birou: 130 W şi în cele din urmă un laptop 60 W.
Uutilizând timp de 6 ore pe zi, cu un preţ mediu de 0,10 de euro pe kWh, aceste trei calculatoare vă costa 79 de euro , 34 euro şi 16 de euro pe an. Atenţie, acest calcul este valabilă numai dacă opriţi complet calculatorul dumneavoastră. Dacă rulează în regimul de aşteptare fără a-l deconecta complet urcă costurile anuale până la 189 de euro, 97 euro şi 51 de euro. Nu uitaţi că sistemul de operare Mac sau PC-ul oferă un mod de a economisi energia, doar trebuie activat.
Giganţii din lumea virtuală se interesează deja de piaţa economiei de energie, şi dacă am putea vizualiza pe fiecare calculator consumul de energie, specialiştii de la Google consideră că s-ar putea economosi între 5% şi 15% energie.
Sursa:
http://www.techyou.fr/2009/11/chasse-au-gaspi-dans-la-high-tech/

miercuri, 28 octombrie 2009

Flori de primăvară

10 aprilie 2009

Elevii clasei IB au desfăşurat o altă activitate dedicată îngrijirii spaţiului verde, dar de data aceasta interesul micuţilor grădinari s-a îndreptat către flori. Mai exact, copiii, împreună cu doamna învăţătoare Mirela Becheanu, au plantat flori de primăvară în grădina şcolii. Activitatea însă nu s-a terminat odată cu plantarea florilor, elevii urmând să aibă permanent grijă de plantele care înfrumuseţează grădina şcolii

“Copăcelul meu” şi presa băcăuană

« Presa locală a surprins acţiunea noastră şi a apreciat-o, iar noi ne-am bucurat că s-a scris despre noi la ziar. Nu ne rămâne decât să mai facem astfel de acţiuni frumoase şi să nu uităm că fiecare copăcel e un copil, care trebuie ocrotit ca să crească mare ! El ne va mulţumi cu prospeţimea şi frumuseţea lui. »



“Un copil, un copac, acelasi nume” si pe strada Energiei
MADALINA ROTARU, VINERI, 21 NOIEMBRIE 2008

Alti 25 de copacei au fost, ieri, botezati si adoptati de elevii bacauani, in cadrul Campaniei “Un copil, un copac, acelasi nume” derulata de Primaria Municipiului Bacau, prin Directia de Servicii Publice, la inceputul lunii noiembrie. De data aceasta, solicitarile de adoptare a copaceilor plantati, zilele trecute, pe aliniamentele strazii Energiei, colt cu Mioritei din Bacau, au venit din partea micutilor de clasa intii de la Scoala “Ion Creanga”. Cu mult talent, scolareii, sub coordonarea invatatoarei Mirela Becheanu, au desenat si au scris mesaje pe placute pe care le-au atirnat de “gitul” noilor lor prieteni, arborii, prin care atrag atentia trecatorilor asupra nevoii de protejare a mediului inconjurator. “Copacii au nevoie, ca si oamenii, de multa ingrijire si iubire. De cite ori o sa trec pe aici, o sa-i dau apa si o sa-i curat frunzele de praf”, ne-a spus fericita o mogildeata de la Clasa I B, Scoala “Ion Creanga”.(Madalina ROTARU)

“Copăcelul meu”

17 noiembrie 2008

Boboceii clasei IB de la Şcoala “Ion Creangă” Bacău, îndrumaţi de învăţător Maria Becheanu , au desfăşurat , în parteneriat cu Directia de Servicii Publice Bacău o amplă şi frumoasă activitate, dedicată grijii faţă de spaţiul verde, în general şi faţă de copaci, în special. Activitatea a avut loc in cadrul Campaniei “Un copil, un copac, acelaşi nume” derulată de Primaria Municipiului Bacău, prin Directia de Servicii Publice Bacău. Elevii « au inspectat » străzile din jurul şcolii, au identificat copăceii proaspăt plantaţi şi şi-au ales fiecare câte un copăcel. Au construit apoi nişte etichete speciale, cu numele copilului şi al copăcelului şi mesaje originale şi semnificative adresate copăceilor, dar şi oamenilor. La activitate a participat şi doamna inginer Viorica Marcu, director al DSP Bacău, care a răspuns cu răbdare întrebărilor micuţilor şi, impresionată de mesajele realizate de aceştia, .i-a ajutat la etichetarea copăceilor din zona şcolii.

miercuri, 21 octombrie 2009

Ziua Internaţională a Stratului de Ozon



Cu ocazia “Zilei Internaţionale a Stratului de Ozon”, 16 septembrie, au fost prezenti in scoala noastra invitati de la APM Bacau, d-na Maria Ionos, d-l Marius Huiban si Megan Hopper –voluntar Peace Corps Romania. Elevi de la clasele I-VIII au vizionat un film despre importanta stratului de ozon, despre distrugerea continua a acestuia si despre consecintele distrugerii lui. Activitatile interactive au contribuit la elucidarea tuturor problemelor pe care le implica distrugerea stratului de ozon la nivel mondial.
Prof. Nela Rusu

Articol apărut în Observator de Bacău  pe data de 16 septembrie 2009 :


Ziua Stratului de Ozon

16 Septembrie 2009

Evenimentul va fi marcat in Bacau printr-o dezbatere scolara despre ozon
Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon al Terrei (16 septembrie) va fi marcata in Bacau printr-o dezbatere cu tema “Totul despre Ozon”, desfasurata la Scoala “Ion Creanga”, cu participarea autoritatilor de mediu si a unui voluntarului Peace Corps.
“Traim pe o planeta aflata intr-un echilibru fragil, pe care noi, oamenii, din dorinta de a ne fi mai bine pe moment, suntem pe cale sa-l alteram. Natiunile Unite au declarat ziua de 16 septembrie ca Zi Mondiala pentru Protectia Stratului de Ozon deoarece la aceasta data - in 1987 - a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon - protocol la care România a aderat in 1993. Mesajul evenimentului in acest an este «Participare universala: protectia stratului de ozon uneste intreaga lume»”, a explicat Paul Toderica, directorul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Bacau. Potrivit specialistilor de la APM, ozonul este de doua tipuri: “ozon bun”, format in mod natural in stratul superior al atmosferei si care reprezinta un adevarat ecran de protectie impotriva radiatiilor solare ultraviolete vatamatoare; si “ozon daunator”, poluant, ingredient principal al smogului din orasele mari, format aproape de sol de gazele poluante emanate de automobile, centrale electrice sau combinate chimice. Prima gaura majora in stratul de “ozon bun” (foto) a fost depistata deasupra Antarcticii in 1979. Substantele responsabile pentru distrugerea lui sunt utilizate pentru fabricarea spray-urilor, agregatelor frigorifice sau extinctoarelor cu spume chimice. Caracterul ireversibil al distrugerii stratului de ozon a condus la Protocolul de la Montreal, ai carui semnatari s-au angajat sa renunte treptat la folosirea substantelor daunatoare si sa caute solutii de inlocuire a vechilor tehnologii, poluatoare, cu unele sigure pentru mediu si om. Pâna acum, au semnat protocolul circa 180 de state.
Astazi de la orele 11, reprezentantii APM, cei ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau si voluntarul american de la Peace Corps Megan Hopper se vor intâlni cu 160 de elevi de clasele a III-a, a IV-a, a VII-a si a VIII-a de la Scoala “Ion Creanga” pentru a le oferi informatii despre ozon - ce este stratul de ozon, de ce este atât de important, de ce s-a format o gaura in el si ce este de facut.


Alin LEANCA

http://www.observatordebacau.ro/2009/09/16/ziua-stratului-de-ozon.html

În oraş fără maşină




De cativa ani elevii scolii “Ion Creanga” participa la campania “In oras fara masina” organizata de APM Bacau in fiecare an pe data de 22 septembrie. Anul acesta elevi de la clasele a III-a D si a VIII-a B au participat la intreceri de role, alergari si desene pe asfalt in Parcul Cancicov concurand cu elevi de la alte scoli din Bacau. Elevii participanti au obtinut multe premii I, II, III si mentiuni. La sfarsitul activitatilor , elevii au acordat interviuri reporterilor aflati la fata locului.
Prof. Nela Rusu

duminică, 6 septembrie 2009

ECO-Paris





Putem vorbi şi de Parisul-ECO, preocuparea pentru o dezvoltare durabilă fiind extrem de vizibilă. Astfel, în zona turistică sunt piste de biciclete, mai mult, contra cost poţi închiria o bicicletă, astfel poţi vizita „oraşul lumină” într-o manieră ecologică dar şi cu un cost mic.

Afişele din metrou dar şi din mai toate cartierele pariziene te invită la colectare selectivă. În familiile de francezi există cutii speciale unde se colectează acumulatorii uzaţi, educaţia ecologică fiind foarte importantă, se învaţă din familie.



luni, 22 iunie 2009

“Cel mai util si ingenious obiect facut din deseuri”-faza regională















Faza regionala a concursului Cel mai util si ingenious obiect facut din deseuri a avut loc pe 4 iunie 2009 la Scoala cu Clasele I-VIII "Ion Creanga"Bacau.

Articol Observator de Bacau :

Scoala “Ion Creanga” din Bacau va gazdui mâine la prânz etapa regionala a concursului scolar “Cel mai util si ingenios obiect facut din deseuri”, dedicat Zilei Mondiale a Mediului si Anului European al Creativitatii si Inovarii (2009) si organizat in Bacau de autoritatile de mediu si societatea Ecorom Ambalaje, in scopul dezvoltarii spiritului creator al copiilor si a unei atitudini pozitive fata de problemele de mediu actuale. Faza judeteana a competitiei a fost câstigata de reprezentantii Scolii «Octavian Voicu» din Bacau.
Alin LEANCA

http://www.observatordebacau.ro/2009/06/03/deseuri-transformate-in-obiecte-utile.html

Saptamana Mediului Tau










Pe 4.06.2009, prof. Nela Rusu si prof. Irina Tarlunga au insotit elevii claselor a V-a A si a VII-a B la campania de ecologizare sub deviza “Saptamana Mediului Tau”, initiata de Ministerul Mediului, dedicata Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie).

Concurs “Cel mai util si ingenious obiect facut din deseuri”





Faza locala: 20 mai 2009 , concurs organizat de APM Bacau la Scoala "Miron Costin" unde
au participat 12 scoli din judetul Bacau. Din echipa scolii “Ion Creanga” Bacau au facut parte urmatorii elevi :
BEJENARU STEFAN (8C)
HUSANU DANIEL ROBERT (7C)
BARBUTA IRINA (6A)
BUJOREANU CLAUDIU (6B)
LUPES MIHAI VLADUT (5C)
TARCUTA ALEXANDRU (4B)
AGACHI BIANCA (3A)
ANTON STEFAN (3B)
POPA DIANA (2C)
ACHIM STEFAN (1D)

Elevii au fost coordonati de profesor , NELA RUSU, obtinand premiul al II-lea pentru realizarea unei casute pentru pasarele.

Articol Observator de Bacau:
40 de elevi de la patru scoli din judet au fost premiati ieri pentru ca au transformat deseurile in obiecte utile. Festivitatea a avut loc la Scoala “Miron Costin” din Bacau si a reprezentat finalul etapei locale a concursului scolar “Cel mai util si ingenios obiect facut din deseuri”, dedicat Zilei Mondiale a Mediului si Anului European al Creativitatii si Inovarii (2009) si organizat de autoritatile de mediu si firma Ecorom Ambalaje. Competitia, a explicat Maria Ionos, purtator de cuvânt la Agentia pentru Protectia Mediului, “urmareste dezvoltarea spiritului creator al participantilor si a unei atitudini pozitive fata de problemele de mediu actuale. Pe locul I in judet s-a clasat Scoala «Octavian Voicu» Bacau, pe locul II - Scoala «Ion Creanga» Bacau, pe locul III - Scoala Cucuieti, in timp ce Scoala «Scarlat Longhin» Dofteana a primit mentiune”. Cu aceeasi ocazie, reprezentantii Ecorom Ambalaje au lansat manualul pentru clasa a III-a “Invatam sa reciclam ambalajele” (agreat de Ministerul Educatiei si care urmeaza sa fie folosit in scoli din toamna) si au daruit scolii-gazda cosuri de colectare selectiva a deseurilor.
Alin LEANCA

Proiect international online cu Finlanda: Tree Planting Day










Pe 22 mai 2009, elevi de la clasele 5A, 5B, 7A,7B, 8C, coordonati de doamnele profesoare, Nela Rusu si Irina Tarlunga au plantat 7 pomi, majoritatea pruni si ciresi in gradina din jurul terenului de sport al scolii. Elevii au fost foarte entuziasti, au tinut discursuri, au cantat si au interpretat o piesa de teatru.

luni, 11 mai 2009

Elevi din SIC pe muntele Ceahlău







































Durău, drum accidentat, cabana Fantanele, eco - turism, curaj nebun, peisaje, zăpadă, fotografii, Ceahlău, staţie meteo, varful Toaca (1904 m), mănăstirea Ştefan cel Mare şi Sfant.

Cuvintele de mai sus ar fi leit-motivele din prima zi a excursiei desfaşurate de caţiva elevi din Şcoala "Ion Creangă" pe muntele Ceahlău. In primul rand trebuie remarcat curajul nebun de care au dat dovada micii caţărători pe munte, care nu au cedat drumului anevoios , escaladarea muntelui pana pe varful Toaca făcandu-se sub sloganul adoptat ad-hoc, EU POT.

In urma căţărării pe muntele Ceahlău, toţi au avut o singură concluzie , şi anume, a meritat tot efortul depus pentru a birui muntele, peisajele fiind intr-adevăr unele fabuloase, vorba unei eleve temerare "Nu credeam să fie asemenea peisaje superbe in ţara noastră".


Incă de la poalele muntelui, elevii au avut sacoşe eco unde au depus resturile menajere, fiecare străduindu-se să protejeze muntele, chiar adunand şi gunoaiele altora, avand conştiinta că muntele trebuie protejat, altfel bucuria de a-l contempla nu ar fi completă.

O experienţă unică, chiar dacă aproape de limită, insă plină de satisfacţii, mulţi nu ar fi crezut că sunt in stare să escaladeze muntele pană in varf, dacă li s-ar fi povestit despre dificultăţile urcuşului.

A doua zi a excursiei a fost una de relaxare, energia tuturor fiind aproape intactă, am vizitat Mănăstirea Petru - Vodă, unde ne-a intampinat parintele Iustin, cunoscutul duhovnic, după binecuvantarea acestuia ne-am indreptat spre Mănăstirea Neamţului, unde am putut vedea muzeul mănăstirii (aici ne-am bucurat şi de o scurtă conversaţie cu o familie de francezi ) şi osuarul. Aproape de Targu- Neamt am văzut zimbri , urşi, căprioare, fazani.

Am admirat Cetatea Neamţului şi zidurile sale , după care, nu ne-a rămas decat o călătorie cu tele-gondola in Piatra - Neamţ.

Au participat elevi din clasa a VI a D şi a VI a A, aceştia fiind insoţiţi de profesorii Daniel Popa şi Cristian Popa.

O excursie pe cinste care nu se va uita prea curand!!!