Pagini

duminică, 11 noiembrie 2012

Ziua Internationala a Zonelor Urbane


Aceasta zi se sarbatoreste in fiecare an pe data de 7 noiembrie.
      Invitat de la ARPM Bacau, d-na consilier Ionos Maria a facut o prezentare power point referitoare la problema urbanizarii si efectele ei asupra evolutiei durabile a societatii. S-a prezentat aparitia si evolutia oraselor din antichitate pana in epoca contemporana. Daca acum douazeci si ceva de ani existau doar doua metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York si Tokyo), astazi sunt peste 20 de astfel de aglomerari umane.
S-au marcat binefacerile pe care le are populatia de pe urma urbanizarii, dar si efectele negative ale acesteia: aglomerare umana, trafic intens si epuizant, poluare fonica, poluare atmosferica si de aici, stres, oboseala, anxietate etc.
      Elevii scolii au mai aflat ca oamenii secolului XXI au datoria de a gasi solutia pentru o urbanizare in care mediul sa fie protejat.
    La activitate au participat elevi de la clasele a VI-a si a VIII-a insotiti de urmatoarele cadre didactice: dir., prof. Vieru Florentina, coordonator Eco –Scoala, prof. Nela Rusu si prof. de geografie, Balan Daniela.
                  Coordonator Eco –Scoala, prof. Nela Rusu

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Ziua Internaţională a Mării Negre



Pe 31 octombrie 2012, elevii Scolii Gimnaziale “Ion Creangă” din Bacău, au sărbătorit “Ziua Internaţională a Mării Negre”, zi declarată în anul 1996, când a fost semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării, plan semnat de către ţările riverane: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina.
      Coordonatorul zonal Eco-Scoala, d-na consilier Ionoş Maria de la ARPM Bacău, a subliniat faptul că Marea Neagră are adâncimi ce depăşesc 2200 m şi un bazin hidrografic de 420 000 km2. Marea Neagră a fost supusă de-a lungul timpului intervenţiilor antropice precum: eroziunea costieră, eutrofizare, tratarea insuficientă a apelor uzate, introducerea speciilor invazive, management inadecvat.
      In regiunea Mării Negre se derulează proiecte ca: “Iniţiativa Regională Ramsar” pentru zone umede costiere ale Mării Negre, “BlackSeaScene” din cadrul programului Seventh Framework Programme,"Imbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii sectorului pontic din RBDD prin conştientizare, informare, vizitare."
      Elevii de la clasele a V-a şi a VIII-a au dat răspunsuri la un chestionar despre Marea Neagră.
      Au participat următoarele cadre didactice:
Dir., prof. Vieru Florentina
Coordonator eco, prof. Nela Rusu
Prof. Pâslariu Meri cu clasa a V-a C
Prof. Bălan Daniela cu clasa a VIII-a C
Invitat, consilier şi coordonator zonal Eco-Şcoală/LeAF, d-na Ionoş Maria de la ARPM Bacău.

(coordonator Eco-Şcoală, prof. Nela Rusu)