Pagini

luni, 26 decembrie 2011

Tîrg de Crăciun






Pe 21 Decembrie 2011 s-a organizat la Scoala cu clasele I-VIII “Ion Creanga” din Bacau un “Targ de Craciun”. Elevii scolii au organizat expozitii de felicitari, masti si machete eco; au participat la un carnaval de costume eco, au jucat piese de teatru, au cantat colinde in limba engleza si romana. Fiind un targ, elevii au cumparat si vandut ornamente facute de ei pentru bradul de Craciun, si, de asemenea, multe jucarii. La activitati au participat si parintii elevilor.
Scoala “Ion Creanga” ureaza in prag de sarbatori tuturor un Craciun fericit si un calduros La multi ani!

Raportat de coordonator Patrula Eco, prof. Nela RUSU.

luni, 10 octombrie 2011

Seminar National “Parteneriat in educatie pentru mediul inconjurator!”


    Pe 8 octombrie 2011, la sala New York de la World Trade Center din Bucuresti s-a desfasurat a XIII-a editie a Seminarului National “Parteneriat in educatie pentru mediul inconjurator!”
    D-l Finn Bolding Thomsoen, directorul Fundatiei Educatia pentru mediu, in mesajul sau a subliniat faptul ca in programul ECO-SCOALA exista 11 milioane de elevi implicati, 400 000 de profesori activi si 70 000 de scoli din 50 de tari din lume. Printre colaboratori si sponsori ai programului se numara Toyota Motors Europa, Banca HSBC si Fundatia Wrigley. D-l Thomsoen a mai spus ca “FEE  se ghideaza dupa lozinca celebra: Gandeste Global, Actioneaza Local. Aceasta inseamna ca interactiunile locale reprezinta contributii importante pentru o societate mai sustenabila prin reciclarea deseurilor, economisirea apei si a energiei etc. In egala masura, interactiunile voastre locale contribuie pentru binele viitoarelor generatii, fiind mult mai constienti in grija fata de mediul in care traieste generatia noastra.
    Coordonatorul international LeAF, Nina Ree-Lindatad, a vorbit despre Programul mondial Learning about Forests (“Sa invatam despre padure”).
    Presedintele CCDG, prof. dr. Cornelia Dinca, a prezentat activitatea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie in anul scolar 2010-2011 si noutatile pentru anul scolar 2011-2012.
    Prof. univ., dr. Maria Patroescu, a vorbit despre Programul mondial ECO-Schools, despre regulament, evaluare si cerinte de inscriere precum si despre rolul Comitetului Eco-scoala in dezvoltarea programului, si  a amintit, de asemenea, de Concursul National “Valorificand deseurile, salvam mediul si sanatatea noastra” (editia a XII-a).
    D-na Camelia Anghelescu, asistent manager a vorbit despre Campania “Mai curat”, proiect sponsorizat de Compania Wrigley (SUA). Aceasta campanie isi propune educarea copiilor si tinerilor romani cu privire la problemele generate de aruncarea inadecvata a gunoaielor, precum si incurajarea acestora in a proteja mediul prin actiunile lor. 
    Operatorul National, Simona Elena Folea, a vorbit despre Programul Mondial YRE-Tinerii reporteri pentru  mediu. Elevii cu varste intre 12-18 ani se pot implica in Programul “Tineri Reporteri pentru mediu” (YRE) pentru a deveni adevarati “jurnalisti” ce vor investiga problema deseurilor. Munca lor va fi apreciata de un juriu national, iar castigatorii vor concura pentru un premiu international YRE. Programul va functiona in minim 5 scoli in fiecare tara. Grupurile de elevi vor investiga problema locala a gunoaielor, apoi vor produce materiale jurnalistice sub forma de articole, rapoarte foto, reportaje radio sau clipuri video cu solutii de minimizare a cantitatilor de gunoi. Un juriu national YRE din fiecare tara va selecta cele mai bune articole si va acorda trei premii. Juriul international YRE va selecta castigatorul international din randul castigatorilor nationali. Un reprezentant din   echipele nationale castigatoare va participa la o misiune YRE internationala de 3-4 zile pentru a investiga o problema globala privind aruncarea gunoiului si va realiza un material jurnalistic cu solutii de minimizare a surselor de gunoi. 
    S-au lansat cartile “Valorile educatiei pentru mediu” si “Metodica predarii geografiei” (autor C. Dinca).
    Presedintele CCDG, prof. dr. Cornelia Dinca, a acordat diplome si premii la Concursul National DECE (editia a III-a), la Concursul international Panasonic Tree Planting, la Concursul National “Prietenii Padurii” (editia a VI-a), la Concursul National Fotografia anului (editia a III-a) si la Concursul National “Patrula ECO” (editia a III-a) sponsorizat de Editura DECESFERA.
    In cadrul seminarului s-a acordat statutul de Eco-Scoala si Steagul Verde pentru 40 de unitati scolare din intreaga tara evaluate in anul 2011. Scoala  cu clasele I-VIII “Ion Creanga” din Bacau s-a numarat printre scolile care au primit Steagul Verde. Scoala a fost reprezentata de coordonator Eco, prof. inv. primar, Geanina Spiridus, de prof. Raileanu Dorina si de coordonatori Patrula -Eco, prof. Nela Rusu si prof. Irina- Georgeta Rusu.
    Scoala a mai obtinut pentru activitatile desfasurate in anul scolar trecut :
-Locul 2, eleva Bianca Lozinca la Concursul National “Prietenii padurii”, coordonator prof. Irina Rusu;
-Locul 4, diploma ECO-FORUM CCDG, pentru promovarea activitatilor ecologice realizate de unitatea scolara pe site-ul www.ccdg.ro in anul scolar 2010-2011, coordonatori prof. Nela si Irina Rusu;
-Premiu pentru participare la Concurs international Panasonic Tree Planting, editia a II-a, coordonator prof. IrinaRusu;
-Premiu special pentru implicare in Programul Eco-Scoala, eleva Panaite Alexandra, coordonator prof. inv.primar, Geanina Spiridus;
-Certificate de participare la Programul mondial “Learning about forests”
coordonatori, prof. Nela Rusu  cu proiectul “Padurea in sufletul copiilor”
si prof. Irina Rusu cu proiectul “Eco-prietenii padurii”;
-Diplome de participare la seminar pentru toti cei prezenti din cadrul scolii.
    Felicitari tuturor celor care s-au implicat in activitati eco in anul scolar 2010-2011  si mult succes in continuare pentru mentinerea  Steagului Verde.
                                               Raportat de coordonator Patrula-Eco, prof. Nela Rusu

luni, 13 iunie 2011

Campionii ECO în excursie

 Elevi ai şcolilor "Ion Creangă" şi "Alexandru Ioan Cuza" din Bacău, care au strâns o importantă cantitate de maculatură, au primit ca recompensă din partea asociaţiei ecologice "Iubim Natura" o excursie având ca punct final, Lacu Roşu.A fost o zi superbă în care mai multe obiective turistice au fost trecute pe răbojul grupului de elevi dornici de călătorii. Excursia a început cu câteva cursuri de echitaţie la baza hipică "Col.Virgil Bărbuceanu", a continuat cu o plimbare cu telegondola din Piatra-Neamţ dar şi cu o oprire la mănăstirea Bistriţa unde elevii au putut vizita mănăstirea ctitorită de domnitorul "Al. cel Bun", mănăstire din secolul al XV-lea.O plimbare pe Lacu Roşu cu barca a fost momentul în care au putut fi admirate împrejurimile superbe, lacul aflându-se  la o altitudine de aproximativ 900 m.

luni, 7 martie 2011

miercuri, 2 martie 2011

ECO-Olimpiada Mărţişorului la Şcoala “Ion Creangă” din Bacău


Cu ocazia “Zilelor Şcolii” s-a desfăşurat prima ediţie a olimpiadei intitulată “ECO-olimpiada Mărţişorului”, acţiune cuprinsă în proiectul Eco-şcoală. Juriul a fost alcătuit din invitaţi de la ARPM şi Asociaţia "Iubim Natura" Bacău care a apreciat originalitatea mesajului transmis de desen sau colaj, corectitudinea abordării temelor şi creativitatea în utilizarea materialelor refolosibile.
    Au participat echipe formate din elevi de la clasele a III-a, a IV-a, a V-a şi a VI-a de la şcoli din mediul urban şi rural din judeţul Bacău. Elevii au realizat patru produse eco: un mărţişor, o felicitare, un aranjament floral şi un colaj sau desen si au completat şi un chestionar ecologic. In paralel s-au desfăşurat şi două ateliere de creaţie pentru elevi şi părinţi.
    După desfăşurarea concursurilor, elevii participanţi au urmărit un program artistic susţinut de elevi de la clasele a IV-a din Şcoala “Ion Creangă”, au asistat la lansarea cântecului "Imnul ecologiştilor" în limba română şi engleză  şi apoi, a blogului, Fii intotdeauna eco! (Be always eco!şi au urmărit şi o parada a costumelor eco.
    S-au obţinut următoarele rezultate:
Premiul I: Şcoala  “Ion Creangă”-Bacău
Premiul al II-lea: Şcoala Galbeni-jud. Bacău
                            Şcoala “Octavian Goga”- Bacău
Premiul al III-lea: Şcoala “Mihail Sadoveanu” - Bacău
                             Grup Şcolar “Petru-Rareş”- Bacău
Menţiune: Şcoala “AL. I.Cuza”-Bacău
Premiul pentru creativitate: Şcoala Filipeşti-jud. Bacău
Premiul pentru originalitate: Liceul de Arta “G. Apostu”-Bacău
    Mulţumim tuturor participanţilor şi îi aşteptăm şi la a doua ediţie.

     (coordonator “Patrula “Eco-Observatori”, prof. Nela Rusu)

marți, 1 martie 2011

„Eco-Olimpiada Martisorului”

Scoala "Ion Creanga” Bacau, in parteneriat cu Agentia de Mediu si Asociatia 'Iubim Natura” a organizat o activitate educativa inedita, intitulata "Eco-Olimpiada Martisorului". Au participat elevi din clasele III-VI, din 9 unitati de invatamânt, atât din Bacau, cât si din imprejurimile orasului. Actiunea a deschis programul “Zilele Scolii”, ce se va desfasura pe parcursul intregii saptamâni, ca urmare a implinirii a 18 ani de la infiintarea unitatii scolare.

Scoala "Ion Creanga" Bacau a deschis manifestarea intitulata “Zilele Scolii”, când se aniverseaza si 18 ani de la infiintarea unitatii de invatamânt, cu o actiune inedita denumita “Eco-Olimpiada Martisorului”. Activitatea a avut loc pe 26 februarie, in cadrul proiectului ”Eco-Scoala 2011”, la care au participat elevi din noua unitati scolare din Bacau, dar si din comunele Nicolae Balcescu, Filipesti si Galbeni. “Suntem in plina desfasurare a «Zilelor Scolii». Activitatea de acum am dedicat-o in exclusivitate ecologiei pentru ca unitatea noastra tinde sa obtina Certificatul de «Eco - Scoala» si Steagul Verde. Olimpiada martisorului reuneste circa 100 de elevi”, a precizat prof. Florentina Vieru – director Scoala ”Ion Creanga” Bacau. Olimpiada este o premiera pentru judetul nostru si a folosit teme propuse in concursuri similare la nivel national, respectiv: "Martisoarele si biodiversitatea”, "Felicitari si reciclarea”, "Aranjamente florale – apa” si "Desene sau colaje”. Echipajele participante au fost formate din 4 elevi alesi din clasele a III-a si a VI-a, câte unul pe nivel de clasa. Fiecare a avut asupra lor culori, carioca, siluete decupate, hârtie glace, foarfeci, lipici, abtibilduri, coli cartonate format A3, decupaje, materiale din plastic sau orice alte materiale refolosibile necesare realizarii produsului Eco ales. Nu au intrat in concurs produsele realizate inainte de inscriere si de participarea efectiva. In paralel s-au organizat si doua Eco-ateliere de recreere, unde copiii, alaturi de profesori dar si de parinti, au pictat, au vizionat un film despre istoria scolii si au primit mai multe informatii legate de activitatea educativa.

Premii peste premii

Juriul a apreciat originalitatea mesajului, a colajului/desenului, corectitudinea abordarii temelor de lucru, creativitatea si utilizarea materialelor refolosibile. “A contat in mod deosebit calitatea de abilitati practice, modul in care copiii au demonstrat ca stiu ce inseamna ecologia, dar si modul in care au lucrat in echipa si au realizat cele patru teme obligatorii. Restrictia a fost pe ultima tema, prin care trebuiau sa evidentieze cum isi imagineaza ei curtea scolii, pentru ca in acest an ne propunem sa amenajam imprejurimile unitatii, in proiectul «Eco-Scoala»”, a prof. Geanina Spiridus - coordonator proiect.In paralel, elevii paticipanti au primit si un chestionar cu intrebari ce viza educatia ecologica, insa raspunsurile nu au fost luate in considerare la jurizarea lucrarilor practice. Proba de lucru a durat 90 de minute. Concursul a inceput la ora 10.00, iar premierea s-a facut in aceeasi zi, imediat dupa jurizare. 45 de profesori, care au pregatit echipajele, iar alti 14 s-au ocupat personal de organizarea intregului proiect. Cu ocazia acestui concurs, a fost prezentata si o parada a costumelor eco, iar elevii scolii au lansat “Imnul Ecologistilor”. In final s-au acordat 9 premii: 1 premiu I - obtinut chiar de echipajul Scolii “Ion Creanga”, trei premii II, doua premii III, o mentiune, un premiu pentru originalitate si inca un premiu pentru creativitate. 
Roxana Neagu

marți, 15 februarie 2011

ECO-Olimpiada Mărţişorului

ŞCOALA ION CREANGA BACAU,   IN PARTENERIAT CU AGENTIA DE MEDIU, ASOCIATIA  „IUBIM NATURA”,  POSTUL LOCAL DE TELEVIZIUNE SI ZIARUL ”DESTEPTAREA”, organizează sâmbătă,26.02..2011,ECO-OLIMPIADA MARTISORULUI. Pentru participarea la concurs NU SE PERCEPE TAXĂ.Concursul este organizat cu prilejul Zilelor Scolii, fiind inclus in proiectul ECO-SCOALA 2011.
              Sectiuni  ECO   /   Teme propuse in proiect:
  1. MARTISOARE  /   Biodiversitatea
  2. FELICITARI /       Reciclarea
  3. ARANJAMENTE FLORALE/ Apa
  4. DESENE SAU COLAJE/          Curtea scolii

Echipajele participante vor fi formate din 4 elevi alesi din clasele III-VI, cate unul pe nivel de clasa. Elevii vor fi insotiti de un cadru didactic care va primi adeverinta.Inscrierea nominala ( si corecta) a elevilor se va face prin e-mail la spiridusgeanina@yahoo.com sau florentina_vieru@yahoo.com sau la telefon 0744672952, pana la data de 23.02.2011, de catre coordonatorul de proiecte si programe al scolii sau coordonatorul eco, unde e cazul.
*Elevii vor avea asupra lor culori, carioca, siluete decupate, hârtie glace,   foarfeci, lipici, abţibilduri,    coli cartonate format A3, decupaje, materiale din plastic, orice material refolosibile necesare realizarii produsului ECO ales. NU VOR AVEA PRODUSE GATA REALIZATE INAINTE DE CONCURS !!!

Juriul
·         1  REPREZENTANT AGENTIA DE MEDIU
·         1 REPREZENTANT MASS-MEDIA
·         1 REPREZENTANT AS.” IUBIM NATURA”
·         1 REPREZENTANT “SPATII VERZI”
·         1 CADRU DIDACTIC/ DIRECTOR
va aprecia: originalitatea mesajului, a colajului/desenului/posterului, corectitudinea abordării temelor de lucru, CREATIVITATEA  si utilizarea materialelor refolosibile. Elevii ( toti 4 impreuna) vor primi si un chestionar cu intrebari ce vizeaza educatia ecologica. Raspunsurile la chestionar NU AFECTEAZA JURIZAREA LUCRARILOR PRACTICE.

Proba va dura 90 de minute, timp în care echipajele vor realiza tema de lucru .
Concursul va incepe la ora 10, elevii vor intra in sali intre orele 9:15 si 9:45.
Premierea se face in aceeasi zi, imediat dupa jurizare. In timpul completarii diplomelor elevii    vor invata IMNUL ECOLOGISTILOR, pe care dorim sa-l lansam cu aceasta ocazie.Toate echipajele  primesc diploma si o poza din timpul concursului va fi postata pe  Eco-blog, daca elevii au acordul parintilor.


Scoala/ prof.insotitor
Numele si prenumele
 elevului/ clasa
Prof. Indrumator
DA SAU NU
pentru postarea unor poze pe blog( acordul parintilor)






Coord. ECO,  
                                                                          director, FLOFENTINA VIERU
SPIRIDUS GEANINA                                         
                                                                          Director adjunct, DANIELA PETRESCU
0744672952

marți, 8 februarie 2011

Ziua Mondiala a Zonelor Umede



Ziua Mondiala a Zonelor Umede” (2 Februarie 2011) a fost sarbatorita si in Scoala cu clasele I-VIII “Ion Creanga” din Bacau.În urma prezentarii power- point făcuta de d-na, Ionos Maria, consilier Compartiment Proiecte si Relatii publice de la ARPM Bacau, elevi de la clasele a VI-a si a VIII-a au aflat ce sunt zonele umede, de ce sunt ele importante, cine le distrug, când a aderat tara noastra la Conventia asupra zonelor umede şi care sunt zonele umede din judetul Bacau. Doua eleve de la clasele a VIII-a au facut o prezentare power point intitulata: “Lacul Iordan”. Activitatile s-au incheiat cu un joc interactiv foarte apreciat de toti cei prezenti.

Raportat de coordonator Patrula “Eco –Observatori”, prof. Nela Rusu.