Mai bine de jumatate din emisiile de CO2 provin din consumul excesiv de energie, preţul acesteia din urmă continuând să crească. Suntem încurajaţi să monitorizăm consumul de energie, însă apar tot mai multe echipamente high-tech tentante.
Echipamentele electrice de uz casnic (frigider, masina de spalat ...şi de iluminat) consumă aproximativ o treime din energia dintr-o gospodărie. În comparaţie, televizorul, dvd- playerul, computer ul sunt consumatori minori.
Chiar dacă producătorii, inclusiv de televizoare, au făcut eforturi remarcabile să reducă consumul de energie, dacă vă lăsaţi pe aparatele dumneavoastră în stand-by, va creşte semnificativ factura totală de energie electrică (unele TV sau imprimante laser pot consuma până la 15 W în stare de veghe.
LCD sau plasma?
În ceea ce priveşte tehnologia de divertisment ,echipamentele hi-tech, c ei doi mari consumatori de energie ar fi calculatorul şi televizorul.
Regula este simplă, cu cât ecranul este mai mare se consumă şi mai multă energie(LCD de 32 inch: 110 W, 40 "LCD: 140 W, 50" LCD: 180 W). În ceea ce priveşte plasmele, ele au un consum mai ridicat , chiar dacă putem acţiona cu privire la consumul de energie prin reducerea luminozităţii acesteia. Producătorii de la Panasonic au anuntat noua gamă de plasme cu consum redus cu 50%, comparativ cu gama din 2007. Producatori de LCD oferă, de asemenea modele, în care lumina de fundal depinde de luminozitatea camerei dumneavoastră.
Portabile şi verzi ...
În funcţie de tipul de calculator, un PC desktop pentru jocuri consumă 300 W, un PC desktop birou: 130 W şi în cele din urmă un laptop 60 W.
Uutilizând timp de 6 ore pe zi, cu un preţ mediu de 0,10 de euro pe kWh, aceste trei calculatoare vă costa 79 de euro , 34 euro şi 16 de euro pe an. Atenţie, acest calcul este valabilă numai dacă opriţi complet calculatorul dumneavoastră. Dacă rulează în regimul de aşteptare fără a-l deconecta complet urcă costurile anuale până la 189 de euro, 97 euro şi 51 de euro. Nu uitaţi că sistemul de operare Mac sau PC-ul oferă un mod de a economisi energia, doar trebuie activat.
Giganţii din lumea virtuală se interesează deja de piaţa economiei de energie, şi dacă am putea vizualiza pe fiecare calculator consumul de energie, specialiştii de la Google consideră că s-ar putea economosi între 5% şi 15% energie.
Sursa:
http://www.techyou.fr/2009/11/chasse-au-gaspi-dans-la-high-tech/