Sunt informaţii care circulă pe site-urile cu profil ecologic care ar trebui să ne dea de gândit, după câteva momente de reflecţie putem chiar să le punem în aplicare, fiind convinşi că facem ceea ce trebuie.
§ Este mult mai indicat să folosim becuri fluorescente, (lampe fluorescente compacte, Compact Fluorescent Lamp) care consumă de cinci ori mai puţină energie decât un bec clasic, o lampă fluorescentă compactă de 15W emiţând acelaşi flux luminos ca al unui bec de 75 W clasic.
§ O combină frigorifică de 300 l clasa A+, consumă mai multă energie decât o combină frigorifică clasa B, dar având 100 l. Morala, să nu alegem aparate supradimensionate chiar dacă sunt din clasa de consum A.
§ O tonă de bidoane reciclate sunt echivalentul a 830 l de petrol (mai mult de 3 barili de petrol), a 430m³ de gaz natural, consumul de energie al unui locuitor pentru o perioadă de 14 luni.
Risipa este inamicul planetei , dar şi la bugetului propriu, reciclarea trebuie să devină un reflex natural.
§ În Franţa din 2006 se reciclează inclusiv uleiul folosit la prăjeli, acesta fiind un factor de poluare destul de grav, diminuînd capacitatea staţiilor de epurare , nu trebuie aruncat la canalizare, este colectat în centre speciale sau cel puţin poate fi colectat în bidoane şi depus apoi la pubele pentru a fi preluat. În România s-a încercat de puţin timp, însă rezultatele colectării de ulei folosit au fost nesemnificative. Trebuie dusă o campanie la nivel naţional pentru ca paşii timizi cu care s-a început , să ducă la rezultate pe măsură. Acest ulei poate fi transformat în biodiesel, în 2006, compania McDonald afirmă că a colectat 7300 l de ulei, fiind apoi transformat în biodiesel.
§ Bateriile cu mercur aruncate în natură poluează 1m³ de pământ şi 1000m³ de apă timp de 50 de ani. E indicat să folosim baterii reîncărcabile NiMH, să ne ferim de bateriile reîncărcabile NiCd, acestea din urmă conţinînd cadmiu sunt mult mai nocive pentru mediul înconjurător. Nu trebuie în nici un caz să aruncăm bateriile la pubelă, ci să le ducem la centrele de colectare.
§ Reciclarea cutiilor din aluminiu folosite la vânzarea de bere sau sucuri este foarte importantă, o tonă de asemenea cutii reciclate înseamnă o economie ce echivalează cu consumul de energie electrică pentru trei persoane, timp de un an de zile, o singură cutie reciclată e echivalentul econoimisirii a unei energii necesare unui laptop timp de 4 ore.
Un articol foarte interesant despre cei trei R îl veţi putea citi pe adresa următoare:
Exelent articolul sa o tinem tot asa impreuna cu sc. Ion Creanga bacau. Salvam natura impreuna si vom obtine steagul verde.
RăspundețiȘtergere