Pagini

marți, 22 iunie 2010

Car-pooling sau covoiturage?

 Car-pooling-ul este un sistem de transport care presupune utilizarea unui autoturism  de către mai multe persoane, în general de acasă la serviciu sau pentru a merge în acelaşi loc de vacanţă.Vom folosi termenul din limba engleză car-pooling, nu există echivalent în limba română, în România acest principiu încă nu este cunoscut de public şi nici folosit decât în mod accidental.
Trebuie amintit că un vehicul auto rulează în jur de 3% din durata de viaţă şi de cele mai multe ori nu are decât un singur conducător auto.În schimb, creşterea traficului auto a dus cu o creştere de 8 % a gazelor cu efect de seră în ultimii 20 de ani.
Car-pooling-ul propriu-zis s-a născut în Canada în anii 90.Acest serviciu poate fi găsit în mai multe oraşe din Franţa cum ar fi : Clermont-Ferrand, Grenoble, Nantes, Paris, Rennes, Toulouse ...
Internetul a ajutat mult în răspândirea acestui principiu, existând multe site-uri care îţi propun oferte de car-pooling.

Este foarte important de văzut avantajele faptului de a împărţi maşina cu altcineva, un exemplu simplu ar fi următorul: o maşină care duce 5 persoane la serviciu poluează mai puţin decât 5 maşini care duc 5 persoane la locul de muncă. În România acest principiu va fi implementat mai greu şi din cauza faptului că românii încă văd în a avea maşina personală un criteriu standard de bunăstare, astfel în multe familii sunt cel puţin 2 maşini pe care membrii familiei le folosesc în activităţile zilnice. 
A folosi car-pooling-ul e  o metodă de a economisi bani, iar în ceea ce priveşte traseele mai lungi, pot conduce pe rând mai multe persoane, fiind reduse astfel stresul , pericolele ce pot apărea în trafic. 
Transportul în comun este o altenativă la car-pooling, în oraşele aglomerate , acesta fiind o soluţie bună pentru a scăpa de ambuteiajele din trafic. 
http://www.consoglobe.com/bp112-3070_co-voiturage-invente-voiture-polluante.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu