Pagini

luni, 9 februarie 2009

IT verde pentru viitor


Producătorii IT se orientează datorită presiunii pieţii către lansarea de produse ecologice, produse hard-ware cu un consum redus de energie, motivul fiind în primul rând unul practic, utilizatorul priveşte economisirea de energie ca pe o economie adusă buzunarului propriu.

Potrivit datelor colectate de organizaţia Global Action Plan, calculatoarele şi celelalte componente IT poluează mai mult decât industria aeronautică, fiind răspunzătoare pentru producerea a 3%-4% din cantitatea de gaze cu efect de seră. Prin urmare, schimbarea calculatoarelor vechi cu unele mai noi şi eficiente din punct de vedere energetic poate contribui la reducerea acestor emisii. Astfel cei care doresc să facă pasul către un IT mai „verde”ar trebui ca, înainte de a schimba dotările hardware, să verifice informaţiile despre cât poluează aceste componente , dacă sunt fabricate din materiale toxice sau materiale reciclate, dacă sunt eficiente din punct de vedere energetic.

În cazul imprimantelor sunt de preferat cele care pot imprima faţă- verso, şi care folosesc cartuşe reîncărcabile. Sunt de preferat monitoarele LCD sau TFT. De asemenea ofertele firmelor de prestigiu sunt de luat în seamă , având garanţia respectării standardelor asigurate în documentaţie.

După cumpărarea unui echipament IT nou, cel vechi, care a fost dezafectat , e bine să fie reciclat, circa 70%-90% din materialele conţinute într-un computer pot fi reciclate.

Cumpăraţi produse IT care au ECO-etichetele TCO, ECO TÜV sau EU eco, acestea fiind etichete ce atestă calitatea autentică, cu un impact redus asupra mediului.

În “Ghidul Produselor IT Ecologice”, Greenpeace a clasat Lenovo pe primul loc dintr-un grup de 14 companii de top, datorită politicilor şi practicilor sale din domeniul ecologic.

Sursă: Revista CHIP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu