Pagini

luni, 10 octombrie 2011

Seminar National “Parteneriat in educatie pentru mediul inconjurator!”


    Pe 8 octombrie 2011, la sala New York de la World Trade Center din Bucuresti s-a desfasurat a XIII-a editie a Seminarului National “Parteneriat in educatie pentru mediul inconjurator!”
    D-l Finn Bolding Thomsoen, directorul Fundatiei Educatia pentru mediu, in mesajul sau a subliniat faptul ca in programul ECO-SCOALA exista 11 milioane de elevi implicati, 400 000 de profesori activi si 70 000 de scoli din 50 de tari din lume. Printre colaboratori si sponsori ai programului se numara Toyota Motors Europa, Banca HSBC si Fundatia Wrigley. D-l Thomsoen a mai spus ca “FEE  se ghideaza dupa lozinca celebra: Gandeste Global, Actioneaza Local. Aceasta inseamna ca interactiunile locale reprezinta contributii importante pentru o societate mai sustenabila prin reciclarea deseurilor, economisirea apei si a energiei etc. In egala masura, interactiunile voastre locale contribuie pentru binele viitoarelor generatii, fiind mult mai constienti in grija fata de mediul in care traieste generatia noastra.
    Coordonatorul international LeAF, Nina Ree-Lindatad, a vorbit despre Programul mondial Learning about Forests (“Sa invatam despre padure”).
    Presedintele CCDG, prof. dr. Cornelia Dinca, a prezentat activitatea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie in anul scolar 2010-2011 si noutatile pentru anul scolar 2011-2012.
    Prof. univ., dr. Maria Patroescu, a vorbit despre Programul mondial ECO-Schools, despre regulament, evaluare si cerinte de inscriere precum si despre rolul Comitetului Eco-scoala in dezvoltarea programului, si  a amintit, de asemenea, de Concursul National “Valorificand deseurile, salvam mediul si sanatatea noastra” (editia a XII-a).
    D-na Camelia Anghelescu, asistent manager a vorbit despre Campania “Mai curat”, proiect sponsorizat de Compania Wrigley (SUA). Aceasta campanie isi propune educarea copiilor si tinerilor romani cu privire la problemele generate de aruncarea inadecvata a gunoaielor, precum si incurajarea acestora in a proteja mediul prin actiunile lor. 
    Operatorul National, Simona Elena Folea, a vorbit despre Programul Mondial YRE-Tinerii reporteri pentru  mediu. Elevii cu varste intre 12-18 ani se pot implica in Programul “Tineri Reporteri pentru mediu” (YRE) pentru a deveni adevarati “jurnalisti” ce vor investiga problema deseurilor. Munca lor va fi apreciata de un juriu national, iar castigatorii vor concura pentru un premiu international YRE. Programul va functiona in minim 5 scoli in fiecare tara. Grupurile de elevi vor investiga problema locala a gunoaielor, apoi vor produce materiale jurnalistice sub forma de articole, rapoarte foto, reportaje radio sau clipuri video cu solutii de minimizare a cantitatilor de gunoi. Un juriu national YRE din fiecare tara va selecta cele mai bune articole si va acorda trei premii. Juriul international YRE va selecta castigatorul international din randul castigatorilor nationali. Un reprezentant din   echipele nationale castigatoare va participa la o misiune YRE internationala de 3-4 zile pentru a investiga o problema globala privind aruncarea gunoiului si va realiza un material jurnalistic cu solutii de minimizare a surselor de gunoi. 
    S-au lansat cartile “Valorile educatiei pentru mediu” si “Metodica predarii geografiei” (autor C. Dinca).
    Presedintele CCDG, prof. dr. Cornelia Dinca, a acordat diplome si premii la Concursul National DECE (editia a III-a), la Concursul international Panasonic Tree Planting, la Concursul National “Prietenii Padurii” (editia a VI-a), la Concursul National Fotografia anului (editia a III-a) si la Concursul National “Patrula ECO” (editia a III-a) sponsorizat de Editura DECESFERA.
    In cadrul seminarului s-a acordat statutul de Eco-Scoala si Steagul Verde pentru 40 de unitati scolare din intreaga tara evaluate in anul 2011. Scoala  cu clasele I-VIII “Ion Creanga” din Bacau s-a numarat printre scolile care au primit Steagul Verde. Scoala a fost reprezentata de coordonator Eco, prof. inv. primar, Geanina Spiridus, de prof. Raileanu Dorina si de coordonatori Patrula -Eco, prof. Nela Rusu si prof. Irina- Georgeta Rusu.
    Scoala a mai obtinut pentru activitatile desfasurate in anul scolar trecut :
-Locul 2, eleva Bianca Lozinca la Concursul National “Prietenii padurii”, coordonator prof. Irina Rusu;
-Locul 4, diploma ECO-FORUM CCDG, pentru promovarea activitatilor ecologice realizate de unitatea scolara pe site-ul www.ccdg.ro in anul scolar 2010-2011, coordonatori prof. Nela si Irina Rusu;
-Premiu pentru participare la Concurs international Panasonic Tree Planting, editia a II-a, coordonator prof. IrinaRusu;
-Premiu special pentru implicare in Programul Eco-Scoala, eleva Panaite Alexandra, coordonator prof. inv.primar, Geanina Spiridus;
-Certificate de participare la Programul mondial “Learning about forests”
coordonatori, prof. Nela Rusu  cu proiectul “Padurea in sufletul copiilor”
si prof. Irina Rusu cu proiectul “Eco-prietenii padurii”;
-Diplome de participare la seminar pentru toti cei prezenti din cadrul scolii.
    Felicitari tuturor celor care s-au implicat in activitati eco in anul scolar 2010-2011  si mult succes in continuare pentru mentinerea  Steagului Verde.
                                               Raportat de coordonator Patrula-Eco, prof. Nela Rusu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu