Pagini

miercuri, 21 octombrie 2009

Ziua Internaţională a Stratului de Ozon



Cu ocazia “Zilei Internaţionale a Stratului de Ozon”, 16 septembrie, au fost prezenti in scoala noastra invitati de la APM Bacau, d-na Maria Ionos, d-l Marius Huiban si Megan Hopper –voluntar Peace Corps Romania. Elevi de la clasele I-VIII au vizionat un film despre importanta stratului de ozon, despre distrugerea continua a acestuia si despre consecintele distrugerii lui. Activitatile interactive au contribuit la elucidarea tuturor problemelor pe care le implica distrugerea stratului de ozon la nivel mondial.
Prof. Nela Rusu

Articol apărut în Observator de Bacău  pe data de 16 septembrie 2009 :


Ziua Stratului de Ozon

16 Septembrie 2009

Evenimentul va fi marcat in Bacau printr-o dezbatere scolara despre ozon
Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon al Terrei (16 septembrie) va fi marcata in Bacau printr-o dezbatere cu tema “Totul despre Ozon”, desfasurata la Scoala “Ion Creanga”, cu participarea autoritatilor de mediu si a unui voluntarului Peace Corps.
“Traim pe o planeta aflata intr-un echilibru fragil, pe care noi, oamenii, din dorinta de a ne fi mai bine pe moment, suntem pe cale sa-l alteram. Natiunile Unite au declarat ziua de 16 septembrie ca Zi Mondiala pentru Protectia Stratului de Ozon deoarece la aceasta data - in 1987 - a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon - protocol la care România a aderat in 1993. Mesajul evenimentului in acest an este «Participare universala: protectia stratului de ozon uneste intreaga lume»”, a explicat Paul Toderica, directorul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Bacau. Potrivit specialistilor de la APM, ozonul este de doua tipuri: “ozon bun”, format in mod natural in stratul superior al atmosferei si care reprezinta un adevarat ecran de protectie impotriva radiatiilor solare ultraviolete vatamatoare; si “ozon daunator”, poluant, ingredient principal al smogului din orasele mari, format aproape de sol de gazele poluante emanate de automobile, centrale electrice sau combinate chimice. Prima gaura majora in stratul de “ozon bun” (foto) a fost depistata deasupra Antarcticii in 1979. Substantele responsabile pentru distrugerea lui sunt utilizate pentru fabricarea spray-urilor, agregatelor frigorifice sau extinctoarelor cu spume chimice. Caracterul ireversibil al distrugerii stratului de ozon a condus la Protocolul de la Montreal, ai carui semnatari s-au angajat sa renunte treptat la folosirea substantelor daunatoare si sa caute solutii de inlocuire a vechilor tehnologii, poluatoare, cu unele sigure pentru mediu si om. Pâna acum, au semnat protocolul circa 180 de state.
Astazi de la orele 11, reprezentantii APM, cei ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacau si voluntarul american de la Peace Corps Megan Hopper se vor intâlni cu 160 de elevi de clasele a III-a, a IV-a, a VII-a si a VIII-a de la Scoala “Ion Creanga” pentru a le oferi informatii despre ozon - ce este stratul de ozon, de ce este atât de important, de ce s-a format o gaura in el si ce este de facut.


Alin LEANCA

http://www.observatordebacau.ro/2009/09/16/ziua-stratului-de-ozon.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu