Pagini

marți, 28 aprilie 2009

Turul Ardealului

















ECO – Excursie
Un moment important aşteptat de elevii claselor a VII a C, a VIII a C şi a VIII a A din şcoala „Ion Creangă” a fost excursia ce prevedea un tur al Ardealului. Fiecare excursie are un rol deosebit pentru educaţie în general , şi putem spune şi în educaţia ecologică în particular. E un moment propice în a face comparaţii între diferitele zone ale ţării noastre, un prilej pentru a ne iubi mai mult ţara pentru frumuseţile ei naturale, pentru splendoarea peisajelor pe care le întâlneşti la tot pasul. Munţii înverziţi de sfârşit de aprilie ne-au umplut inimile şi sufletul de energie pozitivă, voiajul transilvănean fiind un factor energizant pentru toţi participanţii elevi şi profesori din şcoala „ Ion Creangă”.
Primul contact epidermic cu natura a fost o plimbare prin pădurile de la poalele Tâmpei, timpul fiind prea scurt pentru o prea lungă incursiune, dar suficient încât să putem admira verdele crud al copacilor şi câte o veveriţă rătăcită prin pădure.
În prima seară am putut admira munţii de la înălţimea de 4000 de picioare (1450 m) din locul unde s-a sfârşit filosoful român Constantin Noica, staţiunea Păltiniş, aici parcă simţind acele „bucurii simple” ale vieţii de care ne vorbea cunoscutul filosof doar admirând natura în toată splendoarea ei , într-o linişte perfectă.
Muzeul „Astra” din Sibiu ne-a oferit prilejul unei plimbări în aer liber, soarele de aprilie încălzindu-ne suficient pentru a trăi senzaţii plăcute în periplul printre căsuţele rustice şi morile de vânt presărate pe pajiştile înverzite.
Geoagiu-Băi , o staţiune în care îţi mai doreşti să revii pentru a te bucura de un mediu înconjurător darnic pentru cei care îl vizitează. În acea seară, urmărind câteva ştiri la o televiziune naţională, văzând o acţiune ecologică desfăşurată de un grup de elevi din Dâmboviţa, similară oarecum cu cea desfăşurată de elevii din şcoala noastră, ne-am gândit că o parte din acei elevi participanţi la acţiunea noastră de ecologizare, acum se pot bucura de momente de relaxare bine meritată.
Oraşul de pe Feleac ne-a încântat prin arhitectura clădirilor, dar şi prin frumuseţea şi diversitatea plantelor şi a peisajelor oferite cu generozitate de grădina botanică. După grădina botanică în aceeaşi zi a urmat să vedem şi o gradină zoologică din oraşul Târgu-Mureş unde curiozitatea de a privi animale prezentate în documentarele de pe „Animal Planet” se îmbina oarecum cu tristeţea de a le şti în captivitate şi nu în mediul lor natural.
În cea de-a treia seară am fost întâmpinaţi de aerul puternic din Sovata – Băi , dar şi de ospitalitatea personalului din hotel. Am avut timp doar de un jogging în jurul unui lac, astfel aerul inspirat dovedindu-se a fi un remediu pentru oboseala acumulată în timpul zilei (un Red-Bull natural!!!).
În ultima zi din program, am făcut o cură de aerosoli în subsolurile Praidului după care ne-am mai oprit în Miercurea- Ciuc unde ne-a aşteptat o surpriză plăcută, o expoziţie ecologică dedicată „Zilei Pământului”, elevi de clasa a VII a şi a VIII a din localitate au realizat diverse colaje din peturi şi gunoaie pentru a atrage atenţia asupra necesităţii de a ne proteja mediul înconjurător . Preocuparea pentru mediu a devenit stringentă şi tot mai multe acţiuni de natură ecologică sunt desfăşurate în diferite locuri din ţară.

Putem înscrie această activitate în noţiunea de eco – turism, până la urmă a te preocupa de mediu fiind ceva natural, firesc. A te bucura de natură în starea ei primară , în care prezenţa omului nu a devenit un factor perturbator este o relaxare, o modalitate de a scăpa de stresul pe care îl trăieşte omul modern.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu