Pe 5 octombrie 2013, chiar de Ziua Internationala a Educatiei, s-a desfasurat la hotel Athenee Palace-Hilton din Bucuresti, editia a XV-a a Seminarului National ”Parteneriat in educatia pentru mediul inconjurator” organizat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie.
Scopul intalnirii l-a constituit prezentarea celor mai bune practice in promovarea programelor de educatie pentru mediu. Principalele momente ale seminarului au fost dedicate alocutiunilor invitatiilor si partenerilor, acordarii Steagului Verde unitatilor scolare evaluate in anul scolar 2012/2013; acordarii premiilor pentru Concursurile Nationale organizate de CCDG; acordarii Certificatelor de Participare la Programele “Eco-Scoala (334 de unitati scolare), “Tineri reporteri pentru mediul inconjurator (170 scoli), Campania Litter Less, “Sa invatam despre padure” (511 de unitati scolare cu 952 de proiecte), Patrula Eco (253 de scoli), Eco-Fotografia Anului (166 de scoli) si exprimarii opiniei invitatilor cu privire la actiunile intreprinse in vederea formarii constiintei tinerilor pentru un mediu sanatos si curat.
Profesor universitar, dr. Maria Pătroescu, a subliniat faptul ca educatia pentru mediu preocupa tot mai multe organisme nationale si internationale. Educatia are sarcina de a pregati omul pentru viata in colectivitate, de a-i modela comportamentul social si pe cel fata de mediul care-l inconjoara. Deceniul Natiunilor Unite pentru educatia in serviciul dezvoltarii durabile (2005-2014), patronat de UNESCO, a introdus la nivelul tuturor statelor o modificare radicala a curriculei scolare care sa vizeze complexitatea mediului inconjurator ca mediu de viata pentru om.
Educatia pentru mediu dezvolta personalitatea educabililor. Prof. dr. Cornelia Dinca a afirmat ca factorii de decizie din domeniul educatiei trebuie sa acorde prioritate introducerii in planurile de invatamant, pe fiecare palier in parte, a educatiei pentru mediu, ca o componenta de baza a culturii generale. Numai in acest mod, copiii si tineriii cuprinsi in sistemul de invatamant se vor forma ca viitori cetateni responsabili constienti de complexitatea problemelor de mediu si dornici sa participe la rezolvarea acestora. Se resimte lipsa unei discipline de studiu cu titlul “Educatia pentru mediu”.
In alocutiunea sa, invitat de onoare, Finn Bolding Thomson, director Foundation for Environmental Education (FEE) si-a exprimat marea bucurie de a se afla in mijlocul participantilor la seminar si a afirmat ca scolile din Romania au participat in numar foarte mare la programele oferite de FEE si ne-a urat mult succes in continuare.
Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie in parteneriat cu Global Commercium Development au anuntat implementarea Green Key in Romania, unul dintre programele internationale ale FEE dedicate unitatilor de turism care promoveaza o atitudine responsabila fata de mediul inconjurator.
In anul scolar 2012-1013 au facut parte din familia eco:
-341 scoli in Programul ECO-SCHOOLS din care 244 detin Steagul Verde;
-409 scoli in Programul LeAF;
-150 scoli in Programul Litter Less;
-256 scoli in Proiectul Patrula Eco;
-171 scoli in proiectul Eco-fotografia anului;
-130 scoli in Concursul European Schools for Clean water;
-56 scoli in Campania Panasonic Tree Planting;
In anul scolar 2012/2013 s-au implicat in programele CCDG, circa 294 400 elevi si circa 17 000 cadre didactice.
La cea de a V-a editie au fost acordate 3015 de premii dintre care:
-1886 premii individuale pentru toti elevii unitatii scolare aflate pe locul I;
-145 premii individuale pentru cea mai complexa agenda din fiecare scoala;
-4 premii si 10 mentiuni pentru primii clasati, conform Regulamentului Concursului;
-30 premii speciale;
-940 premii pentru coordonatori.
Scolii Gimnaziale “Ion Creanga” i s-a decernat cel de-al doilea Steag Verde. La ceremonie au fost prezente din scoala urmatoarele cadre didactice:
-Spiridus Geanina, consilier educativ;
-Rusu Nela, coordonator Eco-Scoala;
-Gherghel Simona, coordonator Patrula-Eco;
-Avram Mona,prof. inv. primar
-Ivu Cristina, prof. inv. primar.
Raportat de coordonator Eco-Scoala, prof. Rusu Nela.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu