Pagini

duminică, 26 decembrie 2010

CONCURS DIN MATERIABILE RECICLABILE






Elevi de la patrula “Eco-Observatori” de la Scoala “Ion Creanga” din Bacau au confectionat obiecte din materiale reciclabile si anume,  din  cutii de lapte tetra pak care se distribute la scoala si au participat la concursul organizat de S.C. Tetra Pak Romania S.R.L. din Bucuresti in perioada 4.10--15.12.2010. Elevii au organizat in cadrul scolii si o expozitie cu obiectele create.
Elevii au fost indrumati de inv. L.Boghiu, inst.M.Lehadus, inv.M.Becheanu, prof. N.Rusu.
Raportat de coordonator ”Patrula-Eco”, prof. N.Rusu.

marți, 14 decembrie 2010

Maculatura


COLECTARE DE MACULATURA

Conducerea scolii “Ion Creanga” din Bacau a declansat in saptamana 17-24 noimbrie 2010 actiunea de colectare de maculatura. L a incheirea actiunii elevii scolii au fost premiati cu :

Premiul I: CRISTEA DENIS (IA)

SPATARU MARA (IB)

DOROFTEI ALEXANDRA (IC)

MANOLIU GABRIEL (II A)

TALPA MARA (II B)

PRISECARU ILINCA (II C)

AILINCAI COSMIN (IIIA)

BUTNARIU ANDREI (IIIB)

GHEORGHIU VLAD (IIIC)

IRDAC ERAY CAN (IIID)

FICUTA BOGDAN (IVC)

ANTALUCA GEORGIA (VIB)

MOCANU ALEX (VIC)

Premiul al II-lea:

PADURARU SILVIA (IC)

STOIAN CRISTIAN (IIA)

VASCAN OTILIA (IIB)

ROMAN DIANA (IIC)

URICARU RARES (IIIA)

MAZARI ALEX (IIIC)

PITICA DIANA (IVC)

CHIPER STEFANIA (VIB)

Premiul al III-lea:

ALISTAR DIANA (IIA)

GABUROI ALICE (IIB)

CAPSA STEFANIA (IIC)

FUNARIU ALEX (IIIA)

GRIGORE DIANA (IIIC)

DUDUMAN DANIEL (VIB)

PETRESCU ZAMFIRA (VIB)

Mentiuni:

STOIAN MEDINA (IIA)

MITROFAN MARIA (IIC)

TUGUI DENIS (IIIA)

ILIE MADALINA (IIIA)

FURNICA TANIA (VIB)

Cu cea mai mare cantitate de maculatura adunata s-au evidentiat urmatoarele clase:

Clasa a III-a B cu 136 kg de maculatura (inv. Mirela B.)

Clasa a II-a B cu 140 kg de maculatura (inv. Maria G.)

Clasa a III-a C cu 167 kg de maculatura (inv. Leontina B.)

Clasa a III-a A cu 170 kg de maculatura (inv. Mirela P.)

Clasa a II-a C cu 173 kg de maculatura (inv. Laura U.)

Clasa a II-a A cu 202,5 kg de maculatura (inv. Elena V.)

Clasa a VI-a B cu 650 kg de maculatura (prof. Cristian P.)

Felicitari tuturor si la mai mult!

Raportat de prof. Nela Rusu.

miercuri, 24 noiembrie 2010

Start Reciclării - Reloaded


Asociatia ecologica IUBIM NATURA in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacău, organizează şi în acest an concursul “Start Reciclării. Şcoala Ion Creangă Bacău s-a înscris şi în acest an  alături de alte 13 şcoli şi licee băcăoane. Concursul se va finaliza pe data de 15 iunie 2011. Reamintim că anul trecut şcolar şcoala noastră s-a situat pe podium, clasându-se la  final pe locul al II-lea.
Anul acesta apar noutăţi, se vor recicla pe lîngă maculatură, baterii uzate, bidoane din plastic, doze din aluminiu. De asemenea se introduce moneda ECO, 1 ECO  = 20 kg hartie = 20 kg baterii = 20 kg bidoane PET = 3 kg doze aluminiu. Iniţiativa este mai mult decât binevenită, elevii şcolii noastre fiind doritori de a  colecta şi alte materiale pe lângă hârtie.
Vor putea fi înscrise în concurs clase de elevi, la final clasa cu cea mai mare cantitate de hârtie sau alte materiale refolosibile dintr-o unitate şcolară, va fi premiată cu o excursie. Pentru ca o clasă să câştige această excursie, şcoala trebuie să strângă un minim de 200 monede ECO (4000 kg de hârtie), clasa un minim de 50 monede ECO (1000 kg de hârtie), iar fiecare elev al clasei  minim  o monedă (20 kg de hârtie) .
De asemenea, clasele de pe primul loc din scoala care nu indeplinesc baremul dar s-au implicat in proiect acumulând un anumit capital de monede ECO premierea va consta in diplome, carti, rechizite, articole sportive, dulciuri, etc. Va exista si un premiu special (ECO Praslea) acordat scolii care are cea mai mare medie de monede ECO (kilograme de deseuri colectate selectiv) pe cap de elev.
Va fi şi o premiere intermediară în luna martie pentru clasele care au reuşit să strângă 50 monede ECO.
Mult succes tuturor participanţilor, sperând că această acţiune se va bucura de un mare succes.

marți, 2 noiembrie 2010

Ziua Internațională a Mării Negre




 În fiecare an, pe 31 octombrie, este sărbătorită cea mai izolată mare a lumii, Marea Neagră care este aproape în totalitate separată de restul oceanelor lumii şi care atinge adîncimi de până la 2212 metri şi are un bazin hidrografic de 420.000 de km2.
    Pe 28 octombrie 2010, elevii claselor a IV-a D şi a VI-a C au aflat în urma unei prezentări power point unde este asezată, care sunt vecinii ei şi faptul că în ultimele decenii ale secolului XX, Marea Neagră a suferit deteriorări puternice ale condiţiilor de mediu, datorate, în cea mai mare parte, eroziunii costiere, insuficientei tratări a apelor ei uzate, poluării apei, aerului şi solului cu diferite substanţe chimice, introducerii de specii noi, pierderii de habitate şi a managementului neadecvat.
    Impărţiți în două grupe, elevii au răspuns la întrebările unui chestionar despre Marea Neagră unde au obţinut un punctaj foarte mare.
    Activitățile au fost foarte interesante şi au îmbogăţit cunoştințele elevilor despre Marea Neagră.
    Mulţumim celor două invitate de la ARPM Bacău care au susținut activităţile, consilier compartiment proiecte, relatii publice, Ionos Maria şi voluntar   Peace Corps România, Megan Hopper.  

 Raportat de prof., Nela R.

duminică, 10 octombrie 2010

Start reciclării III



Ne aşteaptă încă o rundă de colectare de maculatură,sperăm să ne menţinem pe podium:
Ziarul de Bacău

Pentru al treilea an consecutiv, elevii din scolile si liceele bacauane sint stimulati sa adopte un comportament ecologic, in sensul colectarii de maculatura in vederea reciclarii. Aceasta, in cadrul competitiei ajunsa la cea de-a treia editie, “Start Reciclarii!”, derulata de Asociatia “Iubim Natura” Bacau in parteneriat cu institutiile de mediu si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau si prin care elevii sint motivati sa participe prin numeroasele premii puse la bataie de organizatori. Debutata pe 16 iunie 2010, a treia editie a concursului se va incheia pe 15 iunie 2011, reusind sa atraga deja inscrierea a 15 unitati de invatamint. In cele patru luni de la start, chiar daca acestea au coincis in mare parte cu vacanta de vara, deja s-au strins 10.000 kg deseuri de hirtie, lupta anuntindu-se astfel, pina la final, extrem de strinsa. La cea de-a doua editie a competitiei, derulata in anul scolar 2009-2010, 12 unitati scolare participante au reusit performanta ca, impreuna, sa colecteze peste 25 de tone de maculatura care a luat drumul reciclarii. (Madalina ROTARU)

joi, 23 septembrie 2010

O zi fara masina in oras

Elevii Scolii “Ion Creanga” din municipiul Bacau au militat ieri pentru “o zi fara masina in oras”. Sub acest slogan, elevii clasei a II-a B, indrumati de invatatoarea Maria Girbea, au ales sa-si petreaca o ora din programul scolar in aer liber. Antrenati intr-o competitie contra cronometru, copiii au alergat pe role si s-au intrecut intr-un maraton al vitezei. Nu au lipsit din program nici desenele pe asfalt, mesajul acestora fiind impotriva poluarii. “Prin activitatile de astazi (ieri, n.r.) vrem sa tragem un semnal de alarma asupra poluarii mediului inconjurator. Daca adultii vor renunta macar o zi pe saptamina la mers cu masina, avem o sansa sa salvam natura”, a spus Cristiana Talpa, eleva. “Noi, copiii, vrem sa mergem cit mai mult pe jos si sa respiram aer curat. Noi stim ca masinile produc noxe, iar acestea polueaza aerul”, a adaugat Rares Costache. La rindul sau, invatatoarea Maria Girbea a spus ca prin astfel de activitati educationale urmareste sa-i incurajeze pe copii sa mearga cit mai mult pe jos, cu bicicleta sau cu rolele.
Ramona Ionescu - Ziarul de Bacău

miercuri, 22 septembrie 2010

Săptămâna europeană a mobilităţii





Pe 22 septembrie are loc în fiecare an acţiunea intitulată "În oraş fără maşini", acţiune ce face parte din evenimentul ecologic intitulat "Săptămâna mobilităţii". Această acţiune are loc în contextul în care toate marile oraşe europene sunt sufocate de numărul crescând de maşini, dorindu-se astfel reducerea poluării şi încurajarea mersului pe jos, cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta, a încurajării practicării sportului pentru o viaţă sănătoasă.
ARPM  şi APM Bacău prin reprezentanţii săi (Marius Huiban, Maria Ionos)  au organizat în parcul Cancicov manifestări sportive în cadrul cărora  au participat elevi din şcolile şi liceele băcăoane. Activitatea a cuprins întreceri pe bicicletă, pe role, un cros iar în partea a doua, desene pe asfalt.
Elevii şcolii "Ion Creangă" au participat din plin la această acţiune, cei mai mulţi au rămas pe terenul şcolii şi s-au întrecut în desene pe temă ecologică, iar un alt grup de elevi au participat la acţiunile din parcul "G.M.Cancicov". Aici şi-au reprezentat şcoala cu brio, elevii Gheorghiu Radu(cls. VI B) şi Găucan Mircea(cls. VI B) , Gheghici Paul(cls. VII A), reuşind clasarea pe locul I la întrecerea de biciclete, la concursul de role de asemenea eleva Chiper Ştefana(cls. VI B) s-a clasat pe locul I. Un premiu şi mai interesant a fost câştigat de echipa (de desenatori şi desenatoare) clasei a VI a B, care a reuşit clasarea pe primul loc din şapte şcoli participante. Elevii s-au pus în pielea unui primar şi au arătat cu ajutorul cretei colorate cum trebuie să arate în viziunea lor, un oraş ecologic ( cu multe spaţii verzi, teren de sport, parc, piste de biciclete, instituţii culturale, şoseaua pentru maşini fiind separată de centrul oraşului). Participanţii au înţeles importanţa mişcării, a protejării mediului ambiant, acestea contribuind pe termen lung la calitatea vieţii urbane.
Elevii au fost însoţiţi de  profesorii Oana Timofte şi Cristian Popa.

marți, 22 iunie 2010

Car-pooling sau covoiturage?

 Car-pooling-ul este un sistem de transport care presupune utilizarea unui autoturism  de către mai multe persoane, în general de acasă la serviciu sau pentru a merge în acelaşi loc de vacanţă.Vom folosi termenul din limba engleză car-pooling, nu există echivalent în limba română, în România acest principiu încă nu este cunoscut de public şi nici folosit decât în mod accidental.
Trebuie amintit că un vehicul auto rulează în jur de 3% din durata de viaţă şi de cele mai multe ori nu are decât un singur conducător auto.În schimb, creşterea traficului auto a dus cu o creştere de 8 % a gazelor cu efect de seră în ultimii 20 de ani.
Car-pooling-ul propriu-zis s-a născut în Canada în anii 90.Acest serviciu poate fi găsit în mai multe oraşe din Franţa cum ar fi : Clermont-Ferrand, Grenoble, Nantes, Paris, Rennes, Toulouse ...
Internetul a ajutat mult în răspândirea acestui principiu, existând multe site-uri care îţi propun oferte de car-pooling.

Este foarte important de văzut avantajele faptului de a împărţi maşina cu altcineva, un exemplu simplu ar fi următorul: o maşină care duce 5 persoane la serviciu poluează mai puţin decât 5 maşini care duc 5 persoane la locul de muncă. În România acest principiu va fi implementat mai greu şi din cauza faptului că românii încă văd în a avea maşina personală un criteriu standard de bunăstare, astfel în multe familii sunt cel puţin 2 maşini pe care membrii familiei le folosesc în activităţile zilnice. 
A folosi car-pooling-ul e  o metodă de a economisi bani, iar în ceea ce priveşte traseele mai lungi, pot conduce pe rând mai multe persoane, fiind reduse astfel stresul , pericolele ce pot apărea în trafic. 
Transportul în comun este o altenativă la car-pooling, în oraşele aglomerate , acesta fiind o soluţie bună pentru a scăpa de ambuteiajele din trafic. 
http://www.consoglobe.com/bp112-3070_co-voiturage-invente-voiture-polluante.html

miercuri, 9 iunie 2010

“Excursia- tabloul viu care s-a zidit in inima noastra”



O excursie de neuitat.
Asa prefer sa incep pentru ca am sa tin minte mereu aventurile prin care am trecut in aceste trei zile. Distractia si misterul au inceput pe douazeci si opt mai la ora sase. E cam devreme dar cu greu am reusit sa ma trezesc deoarece in acea noapte nu am reusit sa dorm prea mult. Emotiile m-au coplesit de dimineata avand in vedere “tabloul” in care trebuia sa ma integrez. Alaturi de noi in cautarea paradisului din Maramures au fost colegii din clasa a V-a si a VI-a. Bineinteles si clasa mea 7C , cea mai importanta de altfel. Ne-au insotit niste profesori extraordinari. Incepand cu domnul diriginte, domnul  profesor de franceza, doamna profesoara de tehnologie si doamna profesoara de chimie. M-am asezat langa Catalina (cea mai buna prietena), am lasat-o pe ea ca sa stea la geam pentru a admira o lume nestiuta pana atunci. Prima oprire, care pentru mine a fost cea mai interesanta, la Bicaz. Am fost cu vaporasul. Atat de placut a fost, exceptand peturile care pluteau pe apa. Frigul ma cuprins destul de repede dar nu a contat. Am avut parte de o experienta unica pe vapor, nu cred ca are importanta sa o mentionez, ci doar sa o pastrez acolo in adancul sufletului. Va ramane o amintire vie, care a fost, este si va fi, indiferent daca uitarea isi va pune amprenta catusi de putin. Urmatorul loc in care am poposit a fost Parcul Carol din Vatra Dornei. Ne-am plimbat prin parc dupa care am stat la un ceai, pe care nici nu l-am comandat. In parc mi-am facut cateva poze, adica mi le-a facut Miruna. Am admirat veveritele care “alergau” in cautarea unui prieten, poate nu e sigur dar copaci incercau sa ne transmita un mesaj de “Bun venit”! Cei drept, unii au ignorat asta. Dupa plecarea din parc ne-am urcat in autocar nerabdatori, pentru a ajunge la Borsa. Timpul s-a scurs destul de repede . Am gasit metoda prin care sa ne dsitram in autocar. De exemplu Serban din clasa la mine si Vlad din a V-a B incercau sa ma enerveze. Stefan, Vlad, Marian si cativa baieti din a V-a jucau carti. Fetele ascultau muzica si bineinteles se fardau, nu puteau fi vazute de vreun baiat nemachiate. Domnul diriginte a vorbit cu mine despre liceul, facultatea la care as vrea sa ma duc. Doamna profesoara de tehnologie si cea de chimie au vorbit destul de mult in prima zi. Domnul profesor de franceza facea poze in fiecare moment, deoarece nu vroia sa rateze ceva. Dupa ce ne-am cazat, am preferat sa ne plimbam pentru a admira locurile si oameni minunati. Timp de o ora am simtit ca lumea s-a schimbat, oamenii erau mai buni, natura era expresiva, pana si noi elevii ne-am schimbat oarecum. Dar dupa ce ne-am intors la hotel lumea noastra a revenit la normal. Am luat cina stand la masa cu baietii si cateva fete. Au existat mofturi la mancare pentru ca niciodata nu poti sa-i impaci pe toti. Apoi fiecare s-a dus la camera lui. Nu pot sa uit problema cu banii. In prima seara Stefan s-a oferit sa stranga banii si a iesit un haos. Ne-am adunat in camera la Marian si am inceput sa ne certam care si cum a dat banii, ca sa mai linistesc apele m-am dus la doamna profesoara de tehnologie si mi-a schimbat niste bani. Abia dupa cincisprezece minute de la acel moment s-a rezolvat cu banii. Cei din clasa a V-a se jucau alergand pe coridor sau in camere. Eu si Catalina vroiam pe la unu sa ne culcam dar nu prea am reusit pentru ca baietii vroiau sa vina la noi, tot apasau pe clanta si bateau in geamul de la balcon. S-au linistit dupa ce a venit doamna profesoara de tehnologie. Pe la doua si ceva am adormit. Dupa o noapte agitata, la ora sase eram in picioare. M-am schimbat si am inceput sa trag de celelalte colege ale mele. Cand a venit domnul diriginte sa vada daca ne-am trezit, toate eram aranjate si gata de plecare. Saraca doamna profesoara de tehnologie, a batut la fiecare usa incercand sa ii trezeasca pe cei mici. Dupa micul dejun  ( ne-am descurcat mult mai bine cu banii, i-am strans eu) am plecat spre Manastirea Barsana. Dupa ce glasul unei maicute ne-a impartasit cateva taine despre locul acela sacru, am intrat in Sfanta Biserica si ne-am rugat pentru cei dragi. Am vizitat si muzeul manastirii care ne-a impresionat. Sa nu uit sa mentionez durerea mea de umar care a fost ingrozitoare. Am mers mai departe prin pasul Gutai, pe unde toata lumea a admirat peisajul mirific. Eu am stat mai in spate langa domnul diriginte, iar Catalina mai in fata cu Miruna . Catalina si-a pierdut vocea iar noi radeam de Ceaunas. Nu a fost frumos din partea noastra sa il ironizam, pentru ca si el are suflet ca si noi. Vlad din a V-a statea si se uita numai la mine. M-a scos din pepeni, parca as fi fost singura fata din autocar. La Baia Mare , un oras care am sa il tin minte mereu, am oprit ca sa mancam. Unii, adica majoritatea au preferat sa ramana la McDonald ’s iar eu, Miruna, Catalina, Paula, Diana, Bianca, domnul diriginte si domnul profesor de franceza am mancat la Restaurant Mara. Mancarea a fost delicioasa chiar daca eu nu prea am mancat. Dupa masa am fost la farmacie pentru a-mi lua crema pentru durerea de umar. Apoi ne-am indreptat spre Muzeul de Mineralogie, cei drept nu a impresionat foarte tare acest muzeu. O persoana interesata a fost doamna profesoara de chimie. Apropo de acolo majoritatea si-au luat suveniruri. Cimitirul Vesel din Sapanta a fost urmatorul obiectiv turistic. A fost ceva inedit pentru noi, avand in vedere ca intr-un cimitir lacrimile isi fac loc pe obrazul palid al fiecaruia, aici toata lumea avea zambetul pe buze. Pe la ora noua si treizeci de minute am ajuns inapoi la hotel, am luat cina dupa care am savurat un ceai impreuna cu fetele la doamna profesoara de chimie in camera. Nu pot sa uit ca tinuta de sambata seara mi-a fost admirata de doamna profesoara de chimie. Cei de a V-a au preferat sa urmareasca Eurovisionul. Noi cei de a saptea  am avut cu totul alte preocupari. Eu, Diana si Bianca am stat cu doamnele profesoare si cu domnul profesor de franceza la discutii. Pe la doisprezece m-am retras in camera mea. Cam pe la unu s-a dat stingerea. Eu si fetele care stateam in apartament am avut o ampla discutie ce sa intins pana la ora trei. De fapt la ora trei si treizeci de minute cand ne-am culcat pentru ca am facut si baie. La sase m-am trezit cred dar eram atat de obosita incat am mai stat pana la sase si jumatate. In dimineata acelei zile tristetea m-a cuprins deoarece era ultima zi de excurise. Am inceput cu plimbarea cu telescaunul. Am ramas uimita de bogatiile pe care le-am vazut. Si sa nu uit, doamna profesoara de chimie ne-a pus sa ne imbracam foarte gros. Cand am ajuns sus am vizitat Cascada Cailor. Ochii au ramas fara “suflare” la ceea ce am vazut. Am oprit la hotelul Eden pentru a manca. Chiar si mie imi era foame. Am asteptat atat de mult ca sa ne vina mancarea incat am inceput sa mancam paine, sa mestecam guma. Dupa doua ore de asteptare masa a fost servita. Dupa ce am reusit sa terminam masa ( destul de repede, la foamea pe care o aveam) a mers la Manastirea Voronet. Multi erau deja plictisiti de ea. In schimb eu, chiar daca am mai vazut -o de multe ori, ma impresionat. De fiecare data cand ajung acolo sufletul meu se deschide si capat aripi care ma inalta spre bucatelele de suflet care sunt impietrite de atata rautate. Cand totul mergea perfect, ce sa vezi ruperea de nori a inundat soseaua. Toti eram surprinsi si panicati. La un momentdat autocarul s-a inclinat putin. Spaima a rasarit in sufletele noastre precum ghioceii. Dupa ce am reusit sa trecem de acest hop, a urmat altul un rau a iesit din matca. Multe case au fost inundate si multi oameni disperati care priveau neputinciosi la furia naturii dezlantuita. Eram ingrijorati gandindu-ne la ce se putea intampla. Telefoanele incepeau sa sune, parintii erau stresati. Dupa ce am asteptat o vreme sa treaca viitura, am plecat spre casa mai fericiti ca niciodata. Eu si Catalina am plans si apoi mie mi-a fost rau. Cand eram aproape de Bacau, plansul vroia sa isi faca loc in sufletele noastre. A fost cea mai frumoasa excursie, avand parte de intamplari inedite. Probabil orice cuvant ar fi de  prisos pentru a descrie macar o mica parte din cea ce noi am simtit in aceste trei zile minunate.
Sper ca si domnii profesori s-au simtit bine si noi nu le-am creat prea multe probleme. Pe aceasta cale as vrea sa le multumesc atat profesorilor care au avut grija de noi cat si colegilor.
Ciobanu Georgiana  clasa a VII a C

Start reciclarii 2010 - punct final












Proiectul Start reciclării - Ediţia a II a, organizat de Asociaţia "Iubim natura" a luat sfârşit iar premierea participanţilor a avut loc la Arena Mall, restaurantul Arcadia într-o ambianţă de mare sărbătoare.
Şcoala Ion Creangă din Bacău s-a clasat pe locul al II- lea după ce o lungă perioada de timp era situată pe locul I. Probabil şi din cauza unei uşoare relaxări, fiindcă a fost la distanţă foarte mică de primul loc ocupat de şcoala Constantin Platon care a câştigat primul loc cu cantitatea de 4773 kg, în timp ce şcoala Ion Creangă a adunat 4125 kg de maculatură.Victoria se pare că le-a scăpat elevilor din Creangă printre degete, dar cei participanţi la premiere sigur s-au motivat pentru acţiunea de anul viitor.
La activitate pe lângă televiziune, au participat reprezentanţii ARPM, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, elevi şi cadre didactice din cele 12 şcoli şi licee participante. Anul acesta s-au colectat 25 de tone de maculatură.
Festivitatea a fost pigmentată cu momente artistice susţinute de corul şcolii Mihail Sadoveanu, iar momentul susţinut de clasa a III a B a şcolii Constantin Platon a încântat publicul prezent prin mesaj, costumaţii eco originale, şi măiestria punerii în scenă. Felicitări câştigătorilor dar şi tuturor participanţilor car au pus umărul la acest proiect şi sperăm ca anul viitor să depăşim împreună cantitatea de 25 de tone adunate.
Elevii fruntaşi la strânsul maculaturii au primit diferite premii, de la dulciuri, cărţi, mingi, palete de ping-pong, lămpi ecologice până la memorii USB.

Elevii şcolii "Ion Creangă" cu cea mai mare cantitate de hârtie strânsă în cadrul proiectului au fost următorii:
Ostaci Bogdan - VII-B
Camara Augustin  VIB
Vranceanu Roxana VB
Antaluca Georgia VB
Petrescu Zamfira VB
Popa Vladut VB
Gaucan Mircea VB
Stoica Romica VIA
Gheorghiu Anca VA
Gaburoi Alin IB
Alexandrescu Florin I B
Alistar Diana  IA
Mocanu Bogdan IIID
Dinu Dragos IIID
Olteanu Ciprian IIID
Luncanu Karina IIID

Felicitări şi ...à la prochaine!

Ziua Mediului














Pe data de 4 iunie 2010 la scoala "Ion Creangă" din Bacău a avut loc vernisarea expoziţiei de fotografii dedicate biodiversităţii. Biodiversitatea în imagini, cum s-a intitulat concursul de fotografii demarat de
ARPM Bacău, Asociaţia Oblio şi prietenii, Peace Corps Romania, şi-a propus ca elevii să conştientizeze importanţa mediului în care trăim prin realizarea de fotografii care să surprindă aspecte ale naturii cât mai inedite.
Imaginile surprinse au putut fi admirate pe holurile şcolii iar 5 din fotografii au fost premiate. Alegerea juriului a fost extrem de dificilă, dar în urma deliberării, chiar şi cu sprijinul televiziunii locale prezente la activitate au putut fi aleşi câştigătorii.La activitate au participat 20 de şcoli din municipiu.
Eleva Furtună Anca de la clasa a Va B , şcoala "Ion Creangă" a luat premiul al II -lea cu o fotografie surprinsă în timpul excursiei în Maramureş.

luni, 31 mai 2010

Misterul Maramuresului





















































Fiind la sfârşit de lună putem spune că luna mai din acest an a fost mai ploiasă ca oricând. Vorba ţăranului român care spunea că dacă plouă în mai e nădejde la mălai, se pare că e un pic învechită ţinând cont că totuşi cantităţile de apă au cam depăşit unele limite, iar nădejdea unei bune culturi de porumb se evaporă încet - încet. Însă  elevii şcolii "Ion Creangă" se pricep mai puţin la agricultură, ei aşteptând vreme bună pentru a pleca iar într-o excursie unde să se bucure de frumuseţile naturii şi de prin alte zone ale ţărişoarei noastre dragi.
Excursia din acest an a început pe 28 mai, orele 6:00 ;ţinta: ţinutul Maramureşului.
Prima oprire importantă s-a făcut la lacul Bicaz unde elevii au încercat să se bucure de o plimbare cu vaporasul pe lac. Bucuria le-a fost oarecum umbrită de miile de  peturi plutitoare de pe lac, unii elevi neputând înţelege cum de poate fi posibil o asemenea invazie de gunoaie într-un loc unde mulţi vor să se bucure de peisajele din jur. Speranţa tinerei generaţii este ca peste ceva timp, corijând lipsa de educaţie ecologică,  cei care vor vizita România să nu mai spună că avem o ţară foarte frumoasă, dar păcat că e locuită! Deocamdată butada  mai este valabilă, dar după cum speranţa moare ultima, nu trebuie să disperăm, privind noile generaţii, speranţa că mentalitatea românului se va schimba într-un final, nu este chiar în zadar.
Un alt oraş din traseu a fost Vatra Dornei unde parcul Carol oferă turiştilor şi localnicilor prilejul unor plimbări în aer liber printre veveriţe jucăuşe, învăţate cu mulţimi de copii care să le admire şi eventual să le mai arunce şi câteva nuci.Cum timpul zboară atât de repede atunci când călătoreşti,şi nu-i multă vreme de zăbavă, autocarul plin de elevi s-a îndreptat spre Borşa unde hotelul Păltiniş îşi aştepta micii excursionişti, iubitori în a descoperi noi şi noi imagini. Imagini la propriu şi la figurat, unii elevi chiar încercând să surprindă cu aparatele lor foto digitale, fotografii originale din natură pentru a participa la concursul foto "Biodiversitatea în imagini", concurs realizat deARPM Bacău, Asociaţia Oblio şi prietenii, Peace Corps Romania, vernisajul şi premierea având loc pe 4 iunie chiar la şcoala "Ion Creangă".
Ziua de 29 mai a fost o zi plină, însă o zi superbă, numai bună pentru călătorit. Mănăstirea Bârsana a fost un loc sacru ce a umplut sufletul tuturor de o linişte interioară, aici fiind totul ca într-un eden natural, un loc de tihnă  şi meditaţie profundă. Sentimentul a fost insuflat şi de o rugăciune scurtă susţinută în biserica de lemn la îndemnul unei maici care emana prin vocea ei caldă, pace sufletească , calmn, linişte, rugăciune care se pare chiar ne-a ajutat să ne întoarcem teferi şi nevătămaţi la Bacău. Muzeul mănăstirii chiar dacă nu e foarte vechi e original, fiind o plăcere faptul de a-l vizita.
Am continuat apoi  traseul spre Baia Mare prin pasul Gutâi, locurile pe unde am trecut ne-a oferit deja emoţii vizuale care au avut rolul de a ne  încărca bateriile  cam uzate în ultima vreme..La Baia Mare am vizitat  Muzeul de Mineralogie, muzeu plin de minereuri , aici fiind reprezentate aproape toate clasele de minerale. Aici au putut fi  admirate pepite de aur sau minereuri de cuarţ, pentru iubitorii de chimie fiind într-adevăr o delectare.
 Cimitirul Vesel din Săpânţa ne-a întâmpinat cu cele aproape 800 de cruci viu colorate şi unde am putut vedea scene din viaţa celui decedat sau am citit mici epitafuri. 
.Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet era deja închis la ora la care am ajuns, dar ne-a uimit faptul că una din cele mai crunte închisori pentru deţinuţi politici era situată în buricul târgului.
Una din cele mai frumoase evenimente a fost plimbarea cu telescaunul, apoi drumeţia până la Cascada Cailor, cascada oferindu-se ochilor curioşi fără menajamente, apa prăvălindu-se în şuvoaie peste stânci de la o sută de metri înălţime.Din telescaun am admirat munţii Rodnei, pajiştile cu turme turme de oi, biodiversitatea putând fi observată încă în starea ei naturală. 
Drumul spre Voroneţ a fost întreupt de o oprire la hotelul Eden pentru masa de prânz, însă s-a dovedit că edenul nu era decât artificial, factorul uman reuşind într-o anumită măsură să-l pervertească.
  Totul părea să se desfăşoare aşa cum ne dorisem, însă am trecut şi prin nişte momente extreme, când după ruperea unor nori, şoseaua spre Hanul Ancuţei devenind impracticabilă,  adrenalina ni s-a ridicat la maxim, clipe care sigur vor fi de neuitat.Apoi , aşteptând să treacă  viitura ce inunda terenurile şi curţile locuitorilor de prin sate, ne gândeam la cauzele schimbărilor climaterice, fenomenele climatice extreme fiind cauzate de defrişările excesive sau de poluare, astfel biodiversitatea fiind din ce mai mult în pericol.
Tout est bien qui finit bien spune francezul, şi nu ne rămâne decât să-i dăm dreptate fiindcă până la urmă am ajuns în Bacău cu bine, extenuaţi de drumul lung, dar cu tolba plină de amintiri. O excursie fără peripeţii ar fi fost mai anostă şi mai uşor de uitat , însă aceasta sigur nu va fi uitată de elevii claselor a Va B, a V a C , aVI a C şi a VII a C şi nici de profesorii însoţitori:
Stoica Mădălina , Asiminoaei Petrică, Ionescu Lena şi Popa Cristian.

joi, 6 mai 2010

Reciclare 2010























În urma unei noi runde de strângere de maculatură, şcoala "Ion Creangă" a reuşit să treacă din nou pe locul I, în cadrul acţiunii Start Reciclării, proiect demarat de asociaţia Salvaţi Natura.
Lupta pentru locul I se dă cu şcoala "Constantin Platon", diferenţa dintre cele două şcoli fiind mică.

luni, 3 mai 2010

Ziua Mondială a Sănătăţii

Elevii şcolii “Ion Creangă” din Bacău au participat la activitatea organizată de reprezentanţi de la ARPM Bacău şi Peace Corps România cu ocazia sărbătoririi “Zilei Mondiale a Sănătăţii”(17.04.2010) intitulată “Să trăim sănătos într-o zonă urbană!”. Îndrumaţi de reprezentanta de la Peace Corps Romania, Megan Hopper, elevii şcolii au participat la jocuri şi alergări în aer liber.




Prof. coordonatori: Nela Rusu şi Lena Ionescu.

duminică, 25 aprilie 2010

Ziua Pământului - Earth Day














22 aprilie 2010, zi de grevă în învăţământul românesc.
Însă din 1970 pentru iubitorii de natură şi nu numai , 22 aprilie  este o zi specială, şi anume ,  Ziua Pământului sau Earth Day cum i se spune în engleză.
Şcoala "Ion Creangă" Bacău a  avut  multe activităţi preconizate pentru această zi importantă pentru  toţi.
În primul rând este vorba de proiectul desfăşurat cu această ocazie, şi anume Earth Day Grocery Project, proiect european, demarat în 1994, proiect în care elevii decorează pungi de hârtie si cutii de carton pentru alimente, cu mesaje ecologice pentru Ziua Pământului.La acest proiect au aderat şi elevii şcolii noastre, ei fiind coordonaţi de către doamna director Vieru Florentina şi prof. Nela Rusu.
Proiectul a avut mai multe acţiuni dintre care amintim:
S.O.S. Natura! - responsabil Laura Ungureanu
Nouă ne pasă! - responsabili prof. Florentina Vieru şi Nela Rusu. 
De asemenea s-au plantat flori în grădina şcolii, responsabili Lehăduş Mioara şi Scântei 
Nataliţa. 
Clubul micilor ecologişti - responsabili Lena Ionescu şi Geanina Spiriduş
Calitatea mediului - esenţa vieţii - rensponsabili Leontina Boghiu şi Irina Pintilie.
Paşii proiectului au fost următorii:
  • colaborarea cu unităţi alimentare
  • decorarea pungilor de către copii
  • înapoierea pungilor către unităţi
  • publicarea raportului
 La activitatea din 22 aprilie au participat elevi, profesori, părinţi,  invitaţi, (consilierul local Ilie Bârzu a fost printre  invitaţii de onoare), de asemenea televiziunea locală a fost prezentă la manifestare.
Elevii au adresat o scrisoare deschisă  primarului municipiului Bacău, cerând sprijinul acestuia în ecologizarea zonei dintre cartierul CFR şi gara Bacău.
Elevii au "depus" jurământul eco, au cântat cântece cu temă ecologică, au spus poezii pe aceeaşi temă. În schimb au primit bomboane, iar la finalul activităţii,  au dansat "dansul pinguinului" în jurul globului pământesc desenat în faţa şcolii.
Activităţile desfăşurate se înscriu în linia educaţiei ecologice, care se adresează nu numai elevilor ci şi părinţilor şi  comunităţii locale.
Proiectul se  înscrie şi ca o activitate desfăşurată în cadrul proiectului internaţional ECO - Şcoala.